Хвиля Десни » 4 Лютого, 2022

Daily Archives: 4 Лютого, 2022

Культура

Микола Збарацький. Ще той козак…

Published by:

Першим, хто написав пісню на мої вірші, був заслужений артист України Микола Збарацький. Навіть не знаю, де він узяв ту мою першу збірочку з віршем про море. Але якось (працювала саме в районній газеті), вже покійний редактор Віктор Криворучко повідомив, що в Бобровицький технікум на зустріч зі студентами приїздить композитор з Чернігова, який написав популярну пісню «Я козачка твоя», і везе мені сюрприз…

Continue reading

Культура

Щоденникові «порції» Івана Чендея

Published by:

Один з найбільших злочинів стосовно народу є той, коли вбиваються почуття національної гордості і гідності в його інтелігенції. Для цеї мети можуть вести різні дороги — притуплення уваги до всього рідного, до минувшини народу, до його народного мистецтва і кращих синів, дочок; нігілізм і байдужість до мови, легке перекидання до інших народностей в ім’я матеріальних вигод, корисливість і брак готовності на самопожертву в ім’я свого, проповідь космополітизму тощо.

Continue reading

Культура

Василь Рубан із «Київської школи»

Published by:

Сьогодні день народження Василя Рубана…
Цікавий був письменник, відвертий, безкомпромісний, справжній українець… Бував у його батьківських Троковичах на Житомирщині, був у його брата Сашка на незабутньому весіллі…

Continue reading

Суспільство

Варення з абрикоси, що росла за хатою

Published by:

Хто тепер їсть варення? А варення з хлібом? Не так давно натрапив на світлину з ящиками печива і коментар: пусті калорії. Так і є. У мене, оно, на кухні сушена гуайява, якась диня (теж сушена), чорнослив. А в дитинстві ходив по хліб і на решту купував три-чотири цукерки «Ластівка» – чи не найдешевші були з шоколадних. У сільмазі. Поточені міллю, шашелем. Крихкі, як моя душа.

Continue reading

Культура Суспільство

Миш’як для «халявної» медицини

Published by:

Найякісніша й «безкоштовна» радянська медицина? Та ви що?!! Може, хтось забув жах радянських стоматологічних кабінетів? Наприкінці 20-х років за кордоном купили завод та ліцензію з виробництва стоматологічного обладнання й побудували у Казані. Наступні 60 років (!) воно не піддавалося жодним удосконаленням, крім підвищення потужності двигуна.

Continue reading