Культура

Найбанальніша жертва війни…

Література є найбанальнішою жертвою війни. Нинішня гібридна Третя світова, де хочуть обійтися однією кров’ю, — цинічна в своїй байдужій жорстокости. Літератори стали непотрібні. Так, для годиться, — побалакать про европейські цінности, — закличуть Куркова, Андруховича чи Жадана. Клановість літератури не постраждає у війні, бо кланові літерати не підуть воювати.

Воюватимуть Гуменюк чи Пантюк, вбиватимуть в черговий раз Вакуленка…

Мовчання не лише породжує страх. Мовчання стає виправданням літератури…

Євген Баран

P.S.
Взагалі складається таке враження, що окрім Куркова, Андруховича Жадана «закінчились» всі літератори. Я теж звернула на це увагу.

Манана Абашидзе

… Забужко забули додати…

Микола Гриценко

Ну, я б так не узагальнював. Це мова скоріше про жанр прози. В драматургії бачу зворотнє. І саме в прояві драматургії як літературного жанру. Колосальна кількість перекладів української сучасної драматургії, яка присвячена війні, антолігії, численні публікації, величезна зацікавленість в світі. І якраз тут я аж ніяк байдужості світу не відчуваю.

Олександр Мірошниченко

Я особисто думала, що всі письменники світу зберуться на мітинги, всі письменники США, Канади, Австралії, Європи хоча би в Інетернеті заявлять свою позицію, але ні …

Надія Дичка

Не згоден. Сучасна українська література — не жертва. Сучасну українську літературу сьогодні визначають не Андруховичі, Куркови, Жадани. Нині, після 24 лютого, піднялася потужна літературна хвиля, як в поезії, так і в прозі, зокрема фронтовиків, парамедиків, волонтерів, тих, хто пережив окупацію, біженців. Це література не риторична, не декларативна (хоч така теж поширена), а вистраждана, конкретно предметна, водночас філософічна, наділена рисами високої культури поетичного мовлення, писана не на замовлення. Яка вона, перечитайте «Заповіт В.Гуменюка, верлібри О. Герасим’юк, лірику І. Астапенка, Юлії Івченко, О. Хоменка, Д. Луняки та інших. Спостерігається піднесення і в малій прозі, художній, не нарисовій. З’явилися імена, яких не знайдете на поверхні «розпареної» літератури.

Юрій Ковалів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *