Хвиля Десни » 19 Вересня, 2022

Daily Archives: 19 Вересня, 2022

Культура

Михайлове чудо

Published by:

Сьогодні, 19 вересня, за церковний календарем Михайлове чудо — одне з найбільш відомих церковних свят. Віряни вшановують одного з головних у християнстві ангелів — архангела Михаїла. Сьогодні ж виповнюється 85 років людині, яка здійснила Михайлове чудо на Чернігівщині.

Continue reading

Культура

Медузна музейна гвардія

Published by:

Ось Булгаков і став україноскептиком — назвати його україноненависником у працівників музею в Києві язик не повертається. Працівники київського музею знайшли в «Бєлой гвардіі» одну цитату, в якій Булгаков «ругаєт» гетьмана Скоропадського. В статті на Медузі ця цитата є. Однак це неправда, наче більше в «Бєлой гвардіі» (1-й редакції) і в оповіданнях письменника немає антиукраїнських висловів чи не декларується ненависть до українців, передусім ідеться про УНР, петлюрівців і мову Винниченка.

Continue reading

Культура

Найбанальніша жертва війни…

Published by:

Література є найбанальнішою жертвою війни. Нинішня гібридна Третя світова, де хочуть обійтися однією кров’ю, — цинічна в своїй байдужій жорстокости. Літератори стали непотрібні. Так, для годиться, — побалакать про европейські цінности, — закличуть Куркова, Андруховича чи Жадана. Клановість літератури не постраждає у війні, бо кланові літерати не підуть воювати.

Continue reading

Суспільство

Влада із позою страуса… І лист до Чауса

Published by:

Ще коли йшла декомунізація, я говорив про необхідність прибрати пам’ятник Попудренку і перейменувати вулиці його імені. Бо він був комуністичним діячем, причетним до вбивств українців. Та й щоденник його, опублікований уже давно в журналі «Сіверянський літопис», свідчив: перед нами патологічний вбивця. Наприклад, він пише: зустріли в лісі дядька, що по дрова приїхав — розстріляли. Зустріли дезертира — розстріляли…. Зате пограбували спиртзавод і повпивалися… Такі були совєтські партизани.

Continue reading