Культура

Нам би такої віри як у Хоми Невіруючого!

Сьогодні — Хомина неділя, тобто неділя спогаду про апостола Хому, якого називали ще Близнюк. На жаль, він у масовій свідомості закріпився дещо негативно, як Хома Невіруючий. Бо коли йому розповіли про воскресіння Ісуса, він сказав: «Якщо не побачу на Його руках ран від цвяхів і не вложу пальця мого в рани від цвяхів, і не вкладу долонь мою в рану між ребрами Його, то не повірю».

Що тут сказати? Така ж реакція була б у традиційного українця, який дотримується принципу — доки не помацаю, не повірю… Нормальна реакція.

Та й Хома Близнюк був одноплемінником Ісуса, як і більшість апостолів — тобто галілеянином. І був стійким у вірності Учителю — так, коли Ісус зібрався йти в Іудею, ворожу до галілеян, йшов, щоб воскресити свого друга Лазаря, і учні Його думали, що це небезпечно, саме Хома сказав: «Давайте підемо з Ним, щоб там і померти!». Тобто готовий був померти, аби разом з Учителем! Яка ж тут невіра?

Ну, а далі — відома історія, коли воскреслий Ісус каже Хомі: «Подай палець твій сюди і подивись на рани Мої, подай руку твою і вклади між ребра мої, і не будь невіруючим, але віруючим». Але ж Хома не зрікався Христа, як це зробив, скажімо, Петро, що зрікся Його тричі. Та це не завадило католицькій церкві взяти його за основу своєї церкви. Чому ж ображати апостола Хому? Хома увірував, а Ісус і каже: «Ти повірив, бо побачив Мене; блаженні ж ті, що не бачили й увірували». Це він каже про нас із вами, людей теперішніх!

А Хома ж став апостолом в Індії і переказ називає його будівничим семи християнських храмів. Хома був заколотий списом в Індії під час своєї місіонерської подорожі. Мощі його в індійському місті Ченнаї.

До речі, апостол Хома вважається покровителем журналістів, бо й журналісти мають у всьому сумніватися, щоб не поширювати неправди.

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *