Культура

Наполійон української графоманії

Невтомна група графоманів і шахраїв сотворила купу літературних та ще й міжнародних премій і роздає їх поміж своїми. Очолює їх Сергій Дзюба – про нього у Вікіпедії, як і про його жінку Тетяну, цілі плахта чистої брехні, бо ніде тих їхніх книжок нема, як і зарубіжних видань. Запитайте у нього, де можна купити його книжки, то відразу те запитання зникне.

І ось вони вже заснували свою премію імені Тараса Шевченка. А потім їдуть в Європу і хизуються, які вони живі класики. Гадаю, з цим шахрайством пора закінчити.

Але увага! Є ще один Сергій Дзюба, автор сценаріїв, військовий, воює.

Юрій Винничук

P.S.
Але то в них не премії, то лиш назва така. Там немає грошової частини, взагалі! Диплом і нагрудний знак – ото й усе. Це не вони вигадали, просто побачили за кордоном, де таких кишенькових “академій” вистачає. Першою мені згадується МАПП – Мєждународная акадємія пісатєлєй і публіцістов із Риги. От вони собі їздять одні до одних і вручають “премії” одні одним. Я не одну таку бачив, та й запрошення отримував і пропозиції вступити до них. Бо ж – міжнародні. Нічого, крім сміху, не викликає. Згадався справжній випадок, вартий пера. Ризька МАПП прагнула прийняти в свої лави власника похоронного бюро, який щось там пописував, але у нього водилась копійка. Прийняли, і він запросив до себе в бюро на фуршет. Подія відбулась, і всі учасники, розгулюючи з келихами в руках серед виставлених на продаж трун, вінків та інших посмертних причандаль, бажали новому члену натхнення, успіхів і довголіття…
Далеко не треба ходити, у нас теж такі є. Хоча б Спілка слов’янських письменників на чолі з Володимиром Барною з Тернополя. Основна діяльність її крутиться навколо Вінниці. Так от недавно вони дали звання “Заслужений письменник України” чоловіку, імені якого я ніколи не чув, назв його книжок теж, але поширили на ФБ “документ” зі своїми підписами і печаткою.

Віктор Мельник

Я вже давно зацікавилася цим персонажем. І трохи погуглила всі ті іноземні нейми, які буцімто входять до складу журі всіх його премій. І – сюрприз! – це виявилися емігранти з раші й співробітники різних російських фондів. Цей таваріщ Дзюба з його “академією” і “преміями” – ще один проект Россотруднічєства. Просто лєпсько законспірований.

Марта Гранецька

Премії там дають цілим табунам та й себе не забувають. Рідкісні пройдисвіти. Натомість Гільдія письменників, мабуть, мала б бути доволі вимогливою до переліку справжніх письменників, котрих варто читати. Критерій віднесення до цієї спільноти також мав би бути доволі сурйозним. Бо ще трохи, то випускники Поплавського візьмуть це все у свої шаловливі руки

Юрій Винничук

Вперше чую про таких письменників, хоча я понад 30 років у бібліотеці працюю. Обоє вони з Чернігова. Тетяна є також науковицею.

Галина Комликова

Ось, що той Дзюба про себе пише: «… Сергій і Тетяна Дзюби – «Золоті письменники світу». Лауреати понад 150 почесних міжнародних, державних і національних нагород в 50 країнах. Їхні твори перекладені ста мовами та надруковані у провідних часописах 80 держав. За кордоном видано понад 50 їхніх книг. Загальний наклад книжок Сергія Дзюби – більше чотирьох мільйонів примірників. Натомість пан Сергій перекладає українською з 80 мов!!!»

Юрій Винничук

Я ж кажу – охреніти…

Василь Добрянський

Гейби тому Дзюбі поїхав дах з голови. Цілком можливо. А може потягне ще на лавреата шнобелівської премії? Допіру літературно перекладати (а не просто пашталакати) з 80 мов світу ще нікому не вдавалося. І звідки це воно вишпорталося?

Олександр Ромазан

Зазирнула у Вікі, а там таке… Ця парочка, виявляється, торік відмовилася від… Нобелівської премії. Одним словом, явно хворі люде.

Галина Грабовська

Та наш «нарід» і нову Нобелівську може придумати, і нагороджувати. А тут дивуються в світі, як могли паяца обрати на пердизента.

Володимир Грищук

Боже, добре, шо я не письменник, а то нагородили б песиголовці дідько зна чим і спробуй потім відмитись…

Богдан Марциняк Волошин

Взагалі то зовсім не смішно. Якби вони заснували свою премію – імені С. і Т. Дзюб – то нехай. Але це зневаження Тараса Шевченка. Має працювати якийсь закон.

Валентина Пащенко

Думаю, що вони не просто роздають премії, а продають їх за певні внески.

Віталій Бойчук

Це такі самі премії, як ті графські і баронські титули, які ще одні пройдисвіти роздають нашій постсовковій шпані…

Юрій Пукальський

Але це, мабуть, дуже хороші письменники з точки зору видавців: нікого не чіпають, не змушують обслуговувати свої амбіції, самі собою обходяться…

Тетяна Савченко

Але випрошують зарубіжні ґранти, як лавреати.

Юрій Винничук

Але це так химерно… Хто ж на таке купиться? Може, та людина просто нездорова?

Тетяна Савченко

Та він просто Наполійон української графоманії. Якось трапилася його книга “Душа на обличчі”. Моя душа не здолала й двох сторінок цього «шедевру»

Василь Тубель

Це смішні персонажі, з яких усі сміться. Думаєте, хтось це всерйоз сприймає?

Оксана Хмельовська

Оксано, багато де люде не понімають, і щитають таких ото справжніми письменниками. Онде в Острозі є авторка, яка увійшла в число 200 найкращих поетів світу!

Олександр Ірванець

Полеміка зі сторінки Юрія Винничука у Фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *