Культура

Не сварімо Забужко

Найпікантніша подробиця виходу творів українських письменниць російською мовою полягає в тому, що Оксана Забужко, яка теж надрукована в цій книзі, свого часу «наїжджала» на Юрія Андруховича за те, що той виступав на одній сцені з росіянином. Попри те, що той росіянин ніколи не підтримував війну і живе в Швейцарії. Найгостріша чи одна з найгостріших критиків нещасного автора «Московіади» сама виявилася колаборанткою (останнє слово іронія).

Скажуть, шо ета другоє? Ніт. Не другоє. І одне, і друге — це саме те, що потрібно. Ми на собі відчували вплив російської літератури. Вона за вмілого використання перетворювала нас на хохлів-малоросів.

Для чого нам відмовлятися від впливу на росіян? Вони, хай би ми навіть перемогли їх з переможним рахунком, нікуди не дінуться. Вони будуть нашими сусідами. Відмовлятися впливати на них, відмовлятися від виступів для західної аудиторії – означає капітуляцію перед їхнім порядком денним.

Вони за такої нашої гордовитої позиції в себе і далі плекатимуть імперську дурню і прагнутимуть реваншу сприймаючи нашу перемогу як випадковість. А у світі нав’яжуть уявлення, що вони ще більші жертви режиму путіна, ніж ми, і їм теж треба виплачувати компенсації.

Наголошу ще раз: мова не про те, щоб з ними обійматися і цілуватися. Хоча серед росіян є рідкісні особи, які з самого початку вели себе вкрай порядно і виступили проти війни не 2022, а ще 2014 року. Наприклад, авторка книги про Мазепу Тетяна Таїрова-Яковлева. Вона зараз книгу про Виговського написала. Вона цілком заслуговує на любов і повагу з нашого боку.

Але з іншими не цілуватися і обійматися, а розвіювати, викривати їхню лицемірну позицію. А уявляти, що у відповідь на наші відмови з ними виступати – це підліткова наївність. Їх надто багато, щоб їх перестали слухати. Окремі перемоги з нашого боку не змінять картину в цілому.

Мене за таку позицію називали русофілом. А я думаю, що русофіли ті, хто пропонує відмовлятися. Бо вони з любові до росіян здають їм поле бою. Або зі страху перед ними. Досі відчувають комплекс меншовартості.

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *