Культура

Премія під різним кутом зору

Пишуть багато про те, що цьогорічне вручення Шевченківської премії відбулося не там, де слід. На мою думку, вручення премії ім. Шевченка у Бородянці біля пам’ятника батька української нації й української літератури, обстріляного росіянами у наступі на Київ у лютому-березну 2022 року, — це символічне місце, що промовляє до кожного українця.

Таким чином українські мистці опиняються всередині історії, а не ззовні. Я також вважаю, що усі нинішні лауреати включно із Назаренком, котрий є надзвичайно здібним, ерудованим і дуже працьовитим дослідником, справжнім інтелектуалом, заслуговують на свої премії, тобто попередній склад Шевченківського комітету все ж гідно виконав свою роботу попри усі скандали і крики.

Будемо сподіватися, що нові його члени працюватимуть не гірше.

P.S.
До речі, поборювання культу Шевченка, яке у 20 ст. відбувалося перманентно, свідчить, що культ цей потрібний суспільству і мистцям. І такий культ знищити неможливо.
Можливо, я помиляюся, але така моя думка. Я скажу навіть більше: у моєму довгому житті я досліджувала різні речі в україському письменистві. Нічого кращого за дослідження творчості Шевченка у моєму житті як науковця не було.
Шевченко усьому нашому інтелектуальному шарварку надає сенсу попри кожух і шапку, які з нього також перманенто намагаються зняти.

Роксана Харчук

P.S.
Тут в селі Бородянка, по загумінках, Шевченківську премію вручали… Не президент і навіть не міністр, як я зрозумів зі знимків, новоспечений Голова комітету. Це вперше такий “високий” рівень. До цього не Президент Премію вручав лише одного разу. Табачник, який був тоді головою адміністрації, замість Кучми, який, видать, загуляв…

В тому часі це не на жарт обурило громадськість. Опісля вже — лише Президент. Мені і моїм колегам Премію вручав Президент Ющенко. В Київській Опері. При повній залі. Урочисто. З великим концертом після. І так, подія була 9-го березня. В День Кобзаря.

Це я не похвалитись. Це я для порівняння. Подивіться на знимку, хоч вона і здалеку зроблена. А минуло ж всього лишень 16 років…

Українці, що з нами?!!! Скоро в бухгалтерії Шевкому Премію вручатимуть. Сумно. Соромно. Боляче.

Тарас Федюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *