Культура

Про мову і дуб, з якого падають не ті

Зелена влада заявила, що буде переглядати мовний закон. Воно й не дивно. Ця влада дише рускім міром, живе рускім міром, є частиною руского міра. Ця влада не є патріотами України, українців і української мови.

Мовний закон, ухвалений в останні дні минулої патріотичної влади, не встиг прижитися. Він і так схожий на калічку. Обрізаний. Вихолощений. Ні покластися на нього, ні спертися.

Та навіть ця калічка цій владі заважає.
Пам’ятаєте, як у байці: «Ти віноват уж тєм, что хочєтся мнє кушать». Так і тут. Ну, й що, що калічка. Ну й що, що неефективний. Треба, щоб і духу не було.

Минула патріотична влада поспішала його ухвалити в останні дні своєї каденції. Так і казали, що після них, патріотів, прийде непатріотична влада і мовний закон не ухвалить, тому вони, патріоти, повинні поспішати.

Я от думаю.
А уявіть собі, що мовний закон ухвалили не в останні дні минулої патріотичної влади, а вже першого року їхньої каденції, наприклад, у 2015 році.

Сьогодні надворі 2020 рік.
От уявіть, що мовний закон діє вже 5 років. Та не обрізаний, а справжній! Діють штрафи, якщо людина зневажає відверто українську мову. Є інспектори, які перевіряють, чи всі працівники публічної сфери володіють мовою. Написана програма з утвердження української мови, і Уряд виділив на цю програму гроші.

При всіх обласних, районних, міських, сільських радах діють безкоштовні державні мовні курси і всі, кому треба, вже їх пройшли і вивчили мову… Публічні заходи 5 років проводяться українською мовою. Поліція розмовляє українською. Магазини, транспорт – все українською. Гуртки, курси, тренінги – українською. Кафе, ресторани – українською. Радіо, телебачення цілковито перейшло на українську.

І так 5 років!!!

А тут бац, через 5 років, приходить зелена непатріотична влада і каже, будемо переглядати мовний закон. В українців і щелепа відвисла. Кажуть: «Тю, з дуба впали, чи що?! Ми вже звикли».

За ці 5 років перегризлися, пересварилися, змирилися, помирилися, звиклися. А хто не звик – та то якісь залишки, які не роблять погоду.

Уявили собі 5 років повноцінного функціонування мовного закону?
То тепер у мене питання. Якщо та влада була ПАТРІОТИЧНА, чому вона не ухвалила мовний закон 5 років тому? Чому дотягла до останніх днів своєї каденції?

Лариса Ніцой

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *