Культура

Рік без Мар’яна Гаденка

Рік тому, 3 грудня відлетіла у вічність душа народного артиста України, славного сина Землі Буковинської Мар’яна Гаденка. «Ввійшов я у своє надвечір’я зігрітий сонцем, вимитий росою. Життя подарувало мені квіти лиш восени, а я чекав весною…», — так він написав у своїй біографії. Народився 15 вересня 1955 року в м. Сторожинці в незаможній родині. Був п’ятою дитиною в сім’ї.

Своє життя пов’язав зі службою Батьківщині, розпочав матросом Балтійського флоту і закінчив заступником командувача Внутрішніх військ МВС України. 27 років віддав службі в органах внутрішніх справ. У Чернівецькому держуніверситеті здобув фах економіста. А до того було навчання у Сторожинецькій загальноосвітній школі № 1, музичній школі, Чернівецькому культурно-освітньому училищі, технікумі радянської торгівлі та робота художнім керівником Новобросківського сільського будинку культури і Сторожинецького лісового технікуму.

У 1986 році одним із перших поїхав у Чорнобиль на ліквідацію наслідків аварії. Після повернення важко захворів. Дев’ять днів був у комі, бачив той світ, але Бог його не забрав до себе, а повернув на землю… піснетворцем.

Його пісенна зоря не жевріла на творчому небосхилі, а спалахнула так яскраво, що став одним з найпопулярніших композиторів-піснетворців. Його пісні звучать щодня по радіо й телебаченню як у власному виконанні, так і у виконанні понад 50 народних і заслужених артистів України. Полюбились його зворушливі пісні «Зорепад», «Пізня зустріч», «Емігрантка», «П’ю до дна», «А де моя весна», «Ностальгія»…

В його доробку понад 800 пісень. Більшість з них написав на власні тексти, хоч на музику лягли і натхненні поезії улюблених авторів, таких як Микола Сингаївський, Степан Галябарда, Зоя Кучерява, Марія Матіос, Ганна Чубач, Олександр Мороз, Вадим Крищенко. Він став справжнім популяризатором української пісні та першовідкривачем багатьох молодих виконавців як засновник Міжнародного пісенного фестивалю «Доля», Всеукраїнського фестивалю сучасного українського романсу «Осіннє рандеву», Міжнародного пісенного проекту «Прем’єра пісні»…

Спочиває Мар’ян Гаденко у рідному Сторожинці.

Юхим Гусар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *