Хвиля Десни » 3 Грудня, 2022

Daily Archives: 3 Грудня, 2022

Культура

Рік без Мар’яна Гаденка

Published by:

Рік тому, 3 грудня відлетіла у вічність душа народного артиста України, славного сина Землі Буковинської Мар’яна Гаденка. «Ввійшов я у своє надвечір’я зігрітий сонцем, вимитий росою. Життя подарувало мені квіти лиш восени, а я чекав весною…», — так він написав у своїй біографії. Народився 15 вересня 1955 року в м. Сторожинці в незаможній родині. Був п’ятою дитиною в сім’ї.

Continue reading

Культура

Секрети щастя від Сковороди і Любки

Published by:

300-років тому народився український філософ та педагог Григорій Сковорода. Значення постаті Григорія Савича для української культури важко переоцінити. Бо, так чи інакше, ми всі трохи філософи і послідовники вчення Сковороди. Останнім часом маємо нагоду в цьому переконатися. А питання, які колись ставив Сковорода «Хто я? Для чого прийшов у цей світ?», часто-густо задаємо самі собі.

Continue reading

Культура

У День Григорія Савича

Published by:

… Та з палицею пілігрима
У нові села й городи
Прямує тінь неутолима
Григорія Сковороди.
Ці поетичні рядки М.Рильського, присвячені великому українському філософу, богослову, поету й педагогу, колись давно декламував на шкільному вечорі, присвяченому його пам’яті. Вони щоразу зринають у моїй уяві, коли згадую Григорія Савича Сковороду. І сьогодні, у його 300-й день народження, також…

Continue reading

Культура

Зустріч з Дмитром Лінартовичем

Published by:

У мистецькому салоні КНУ імені Тараса Шевченка відбулась творча зустріч із артистом театру та кіно, викладачем Інституту журналістики — нині капітаном ЗСУ — Дмитром Лінартовичем, який виконав низку авторських пісень, поспілкувався із колегами. Вирватися на кілька днів із пекельної передової лінії фронту Дмитру вдалося ще й тому, що в Будинку кіно відбувся допрем’єрний показ ігрового фільму українського режисера В.Харченка-Куликовського «Обмін».

Continue reading

Політика Суспільство

Сліпа лють жалюгідних людців

Published by:

Оці закривавлені посилки з очима тварин, що надходять останніми днями до українських посольств, нагадали мені одну кінематографічну історію з дитинства, яку переповідали у нашому дворі на Чоколівці. Отже, жила у сусідньому будинку на першому поверсі вихователька дитсадка, дуже симпатична і скромна дівчина Валя. І внадився до неї наполегливий залицяльник Гена. До того навріпливий, що Валя вже не знала, як його здихатись.

Continue reading

Культура

Україна нагадує графіт

Published by:

Відбулося певне підбиття підсумків щодо референдуму України за Незалежність. Віталій Портніков висловив думку, що цей вибір не усвідомлювало саме суспільство. Ярослав Грицак не погодився. Він вважає, що вибір Незалежності був свідомим, прагматичним, можливо, неморальним. Нова Україна, на його думку, з’явилася з УРСР, бо іншої України ніде було взяти. Цю тезу свого часу обстоював Іван Лисяк-Рудницький. Тобто 30 років ми були учасниками еволюції радянської України і її еліт, а також совкового суспільства на території радянської України до демократичного суспільства з економікою обслуговування. Найважливіше, що було збережено демократичний механізм зміни влади, саме збереження цього механізму викликало 2 революції — Помаранчеву і Гідності.

Continue reading