Культура

Різдвяна казка для дорослих

Я продовжую свій читальний адвент і наступною книжкою, яку прочитала, став роман американського письменника Брюса Кемерона «Ідеальне Різдво для собаки». Ця книжка минулого року вийшла у Видавництво “КСД” в перекладі Юлії Підгорної. Напередодні Дня Подяки над родиною Госсів згущуються хмари. Мати тринадцятилітньої Елли та двох трирічних братів близнюків – Джуліанна перебуває у важкому емоційному стані.

Цілими днями вона займається дітьми, домом та побутовими клопотами й з сумом згадує, що тринадцять років тому була успішним адвокатом. Вона не почувається реалізованою в житті та щасливою в шлюбі. Адже її чоловіка Гантера цілком поглинула робота і вона вже не впізнає в ньому того веселого дотепника, за якого колись вийшла заміж.

У Гантера теж справи кепські. На роботі нічого не клеїться і якщо не спрацюють його нововведення та раціоналізації, то чоловік ризикує після Різдва поповнити лави безробітних. Найстаріший член родини – Сандер, батько Гантера, перебуває в депресії. Він ніяк не може змиритися зі смертю дружини. Сандер замкнувся в собі, не розмовляє ні з ким крім свого старого собаки Вінстеда, і став просто тягарем для своїх близьких.

Не кращі справи й у Елли. Вона переживає підліткову кризу, вважає, що батьки її геть не розуміють, а життя не має жодного сенсу. В цій родині лише брати Гаррет і Юен не помічають, що в їхньому домі все тріщить по швах і от-от розвалиться. Вони безперервно бешкетують та своїми витівками доводять батьків, дідуся та сестру до сказу. Як бачите, в родині Гроссів все дуже складно. Але лише песимісти вважають, що гірше бути не може. Ще й як може – кажуть їхні опоненти. І це «гірше» таки стається. Тож про те, як справлятиметься родина з лавиною проблем, що насувається на неї, і розповідає автор роману.

З усіх персонажів цієї історії мені найближчим і найзрозумілішим був Сандер. Йому шістдесят сім років і з втратою дружини світ Сандера розлетівся на друзки. Він втратив сенс життя, не розмовляє з рідними й лише своєму старому собаці може довірити свої думки. Та коли певні родинні обставини змусили чоловіка здолати самого себе і почати активно допомагати родині, тоді ми побачили справжній характер Сандера. Він зі старого непривітного мовчуна перетворюється в симпатичного чоловіка. Сандер здатний навіть викликати цілу війну за його серце трьох поважних пань. І ця сюжетна лінія видалась мені найбільш вдалою та правдоподібною. Але розумію, що в силу вікових паралелей, комусь ближчими видадуться проблеми Джуліанна чи Гантера. А зовсім юним читачам будуть зрозумілими переживання Елли. Тож знайти в романі щось близьке і зрозуміле саме йому зможе читач абсолютно різної вікової категорії.

Брюс Кемерон прославився серією романів про чотирилапих улюбленців і в цю різдвяну історію він теж інтегрував собаку. І навіть не одну. Бо крім старого доброго Вінстеда напередодні Різдва на авансцену виходить маленьке цуценя Рубі. І, на перший погляд, виглядає, що Рубі стала ключовим фактором, який обʼєднав і згуртував родину. Та, на мене, це не зовсім так, або й зовсім не так. Родині Госсів допомогло зовсім інше. Всі вони чудові люди, які люблять одне одного, хоча не завжди вміють проявляти свої почуття. А труднощі, які раптово на них навалилися, допомогли мобілізувати зусилля і зрозуміти наскільки вони близькі. І Рубі є не причиною цього, а радше наслідком. Бо тільки добрі та щирі люди могли додати до всіх своїх проблем ще й бездомне цуценя.

«Ідеальне Різдво для собаки» – це суто американська романтична історія з хепі-ендом. Та й чи може вона бути іншою, якщо події відбуваються напередодні Різдва. Окрім того, назва книжки сама собою віщує гарний фінал, бо від кожного слова тут віє позитивом. Безперечно, в цій розповіді багато ідеалізованого і перебільшеного. Не буває так в реальному житті. Але ж має бути різдвяна казка. Навіть для дорослих. Бо всім хочеться вірити, що проблеми можуть владнатися навіть тоді, коли все здається втраченим. Тож якщо ви хочете відволіктися від щоденних проблем та тривог, то така книжка цілком може у цьому допомогти. Ви зануритесь в атмосферу віри, надії та любові й віртуально перенесетесь у світ, де з людьми трапляються дивовижні метаморфози, а маленьке цуценя може змінити життя на краще.

Галина Новосад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *