Культура

Що не так з Шевченківською премією?

Премію засновано в СРСР і вона віддзеркалює філософію і принципи тоталітарної системи.

Що не так з Шевкомом?

Новий президент призначає новий склад Шевкому. Це свідчить про привʼязку Шевкому до актуальної політики. Чи має Юрій Макаров, новий голова, досвід і час читати книжки? Члени і членкині літературної частини комітету – почасти підлеглі /колеги за місцем праці пана Макарова.

Увесь склад літературної частини – вузьке коло людей з догматизованим, однотипним, обмеженим сприйняттям літератури та упередженим ставленням до вже відібраних текстів і кандидатів.

Ставлення нового Шевкому до кандидатки Наталки Пасічник має ознаки політичного переслідування. З висловлювань членів і членкинь Шевкому випливає намір недопустити обрання когось з уже відібраних кандидатів/ кандидаток. Саме з цією метою, а не задля урізноманітнення було оголошено довисування.

Довисування порушило баланс, коли різні середовища висунули своїх кандидатів/кандидаток і коли поруч опинилися різні тексти різних авторів різного віку і різних поглядів (політичних та естетичних) з різних регіонів України. Прикметно, що саме ті, хто найбільше кричав про розмаїття, його перекреслили.

Новий Шевком перетворив Шевченківську премію в кишенькову премію для «своїх», забувши, що вона – національна.

Що не так з лауреатами?

Лауреати обрані з порушенням статуту і процедури, а ВІДЗНАЧЕНІ КНИЖКИ вкрай слабкі в естетичному плані і навіть з натяжкою не годяться на прогресивність та новаторство. Лауреати не пройшли процедури відбору та обговорення.

Тараса Прохаська довисунула організація, до якої безпосередньо причетна заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк, ініціаторка довисування.

Організатори не подбали про бодай позірний етикет – в чисто гоголівському дусі за кандидатуру пана Прохаська проголосували мертві на той час Наталка Космолінська і Маркіян Іващишин. Натомість тоді ще не кандидатка і не лауреатка Маріанна Кіяновська закликала зробити все, щоб кандидатка Пасічник не отримала премію.

Як треба (було) вчинити?

Оголосити новий конкурс, а не довисування. Довисування, як бачимо, дало змогу долучити своїх, закривши водночас шлях усім іншим. А ще краще – поставити премію на паузу. Нічого страшного для української літератури та мистецтва не сталося б.

Спершу здійснити докорінну реформу з широким обговоренням у середовищах, внаслідок якої: а) відмовилися б від радянської традиції, б) заснували б нову національну премію на докорінно інших засадах або ж в) остаточно її скасували.

Для різних галузей мистецтва/культури має бути своя національна чи принаймні загальноукраїнська поважна відзнака. Шевченківська премія в усіх галузях – нонсенс і карикатурний совок. Невже в нас не було славетних фільмарів, архітекторів, композиторів, театралів?..

Який має бути новий склад Шевкому?

Поведінковий алгоритм Шевкому продемонстрував виразне бажання змінити ВИНЯТКОВО кандидатів, а не філософію, підходи і змістове наповнення премії. Актуальний склад Шевкому належить негайно розпустити, як такий, який здискредитував себе упередженістю, некомпетентністю та порушеннями.

Поведінковий алгоритм Шевкому радше нагадує більшовицький переворот, ніж реформаторський підхід. У новий склад шевкому, який опікуватиметься лише художньою літературою, мають увійти фахівці з різних частин України, з різних інституцій та осередків, з різними поглядами, сприйняттям та підходами до оцінки художніх явищ.

Тимофій Гаврилів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *