Культура

Скромність таланту і блиск графоманії

Розмір людської душі і розмір таланту не залежать від зросту людини. Як, до слова, і палітурка книжки від її вмісту. Сьогодні розкішна поліграфія таки здатна розкошелити відвідувачів книгарень, які ведуться на яскраве і талановите оформлення відвертої графоманії, що «косить» під модерн і яка має кошти оплатити наклад і одягнути свою бездарність в яскраві шати. І коштують такі книжки дорого.

Я вже знаю ці шулерські прибомбаси і не ведуся. Купила в книгарні «Є», ну, дууууже скромно оформлений роман Теодозії Зарівни «Мовчання цезію», який читала, боячись пропустити не те що слово, а навіть кому!!! Насолоджувалася кожним рядком цього високохудожнього і безцінного для нашої культури і для нашої історії твору. Теодозія, така маленька, така тендітна жінка, але Бог дав їй велику силу слова і величезну милосердну душу, яку вона беззастережно і жертовно тратила на написання цього роману.

У триста сторінок вона вмістила найбільшу в світі трагедію людства, і сконцентрувала зміст до сили малого, але могутнього атому. Це один з небагатьох романів сучасних українських письменників, який вразив мене до найглибших душевних западин. Так я задихалася від щастя і захоплення письменницьким талантом тільки над романом Євгена Пашковського «Щоденний жезл», Марії Матіос — «Букова земля», «Візерунки на пергаменті часу» Михайла Сидоржевського, і від сліз того, про ЩО і ЯК вони це написали. Які безцінні деталі людського життя, його безкомпромісної правди, яка глибока філософія цих деталей!..

Отож не ведіться на красиві палітурки. Думаю, що наступного року Теодозія Зарівна заслужено отримає найвищу нагороду і звання лавреатки Шевченківської премії. Я щиро вірю в це. Поспішайте придбати цей роман, доки не підскочила втридорога ціна. А ще я думаю, що цей без перебільшення геніальний роман треба перевидати у талановитому варіанті, гідному змісту романа.

Раїса Талалай

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *