Культура

«Сирітська» мова в Сумах і Чернігові

Про особисте… та не зовсім: 1986 року за направленням починаю працювати в Сумському облтелерадіокомітеті, занурююсь в життя, як кажуть. Так ось, в Сумах у цей період закривалася ОСТАННЯ школа з українською мовою навчання, залишився ОДИН україномовний дитячий садок…

Як допитливий журналіст починаю шукати причину, 1988 року організовую цикл телепрограм «Українська мова і Сумщина», чим викликаю невдоволення обкому партії, оскільки на ефіри запрошую усіляких місцевих чиновників, ставлю єдине логічне запитання: ЧОМУ?!

Знаєте, яка у них була відмовка?
Батьки так хочуть, бо «па русскі как-то культурнєй»…

З Днем української мови та писемності!

Микола Гриценко

***
Коли ми починали українське відродження в Чернігові, всі школи, крім інтернату імені Ю.Коцюбинського на Подусівці, були російськими. Я розповів це своєму професорові Анатолію Погрібному, а він так гірко: «Сирітська мова — сирітські діти…».

Відродження нашої мови чернігівська «Просвіта» починала з перших класів, агітуючи батьків 12-ї школи — з ініціативи, світлої пам’яті, поета і журналіста Василя Струтинського.

… Це треба пам’ятати, коли зараз говоримо про День української писемності і мови, коли політичні імпотенти знов і знов піднімають тезу про утиски російської мови…

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *