Культура

Цитати О. Генрі

Вільям Сідні Портер, відомий під псевдонімом О. Генрі – один з небагатьох письменників, серед оповідань якого неможливо вибрати кращі – всі вони написані іскрометною чудовою мовою. О. Генрі написав 273 оповідання. Критики відразу ж охрестили його «майстром короткого оповідання» за тонкий гумор і несподівані розв’язки.

Ось два десятки проникливих і дотепних цитат з безсмертних творів майстра короткої прози, які зрозумілі і актуальні до будь-якого часу:

1. Зголодніле серце повинно мати крихту щастя хоч раз на рік.
2. Така вже властивість жіночої статі – плакати від горя, плакати від радості і проливати сльози за відсутності одного й другого.
3. Доля кидає тебе з боку в бік, як шматок пробки у вині, відкоркованим офіціантом, якому ти не дав на чай.
4. Більшість жінок – лише великі діти, а більшість чоловіків – лише малі хлопці.
5. Гроші – просто сміття в порівнянні з щирою любов’ю.
6. Це був платиновий ланцюжок для кишенькового годинника, з простою і суворою конфігурацією, який полонить істинними якостями, а не показним блиском, – такими і мають бути всі хороші речі.
7. Справа не в дорозі, яку ми вибираємо; те, що всередині нас, змушує нас вибирати дорогу.
8. Настоянка розбиралася так шпарко, як м’ясні бутерброди на вегетаріанському обіді.
9. Чоловік, що спить – це видовище, від якого можуть розплакатися ангели. Що вартують зараз його мізки, біцепси, чекова книжка, апломб, протекції і сімейні зв’язки? І так само привабливий, як наймана шкапа, коли вона стоїть, прихилившись до стіни оперного театру о пів на першу ночі і марить просторами аравійських пустель. Ось спляча жінка – зовсім інша справа. Плювати нам на те, який вона має вигляд, аби довше перебувала в цьому стані.
10. Життя складається зі сліз, зітхань і посмішок, причому зітхання переважають.
11. Коли мій пацієнт починає рахувати карети в своїй похоронній процесії, я скидаю 50% з цілющої сили ліків.
12. Він належав до тих хороших людей, про яких легко забуваєш, коли вони поруч, але яких часто згадуєш, коли їх немає.
13. Людина для повноти свого життя повинна випробувати бідність, любов і війну. Не одразу.
14. Це була така жінка, що навіть пічкура ввела б у гріх. Рум’янець її обличчя говорив про кулінарні уподобання і палкий темперамент, а від її усмішки чортополох міг би зацвісти в грудні.
15. Мистецтво розповіді полягає в тому, щоб приховувати від слухачів все, що їм хочеться знати, поки ви не викладете свої заповітні погляди на всілякі речі, що не стосуються справи.
16. Життя – це те, що ми найбільше цінуємо і найменше бережемо.
17. Коли любимо ми самі, слово «любов» – синонім самопожертви і зречення. Коли люблять сусіди, що живуть за стіною, це слово означає зарозумілість і нахабність.
18. Порожній шлунок – найефективніша протиотрута від переповненого серця.
19. Є теми, для яких не знайти слів навіть у найповнішому словнику.
20. Це було і красиво і просто, як будь-яке справді велике шахрайство.
21. Закругленість форм – безперечно, приваблива якість; що ж стосується гладкості, то чим більше зморшок набуває жінка, тим більше згладжуються нерівності її характеру.
22. Її душа могла розірвати будь-які ланцюги. Вона була Євою, що вже покуштувала забороненого плоду, але ще не відчула його гіркоти.
23. Вони були рабами звички – тієї сили, що не дає Землі розлетітися на уламки, хоча, втім, існує ще якась безглузда теорія тяжіння.
24. Жодної хвилини не можна купити за готівку.

Володимир Коскін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *