Культура

Укрінформ: «з поля – до столу»

Студенти Інституту журналістики столичного Грінченкового університету зустрілися онлайн з керівником пресцентру Укрінформу Сергієм Сай-Боднарем. Знаний журналіст і багаторічний інформаційний модератор повідав деякі секрети «кухні» поважного національного інформагентства, яке вже понад століття на світовому інформаційному полі. І розповів про особливості агенційної журналістики.

Укрінформ, без сумніву, робить «інформаційну погоду» в країні, забезпечує «багатопрофільними» новинами і внутрішнього споживача, і світові інформаційні мережі: щоденно понад 500 інформаційних та аналітичних повідомлень сімома найпоширенішими мовами, надійні джерела в органах влади усіх рівнів, тісна співпраця з громадськими інституціями, посольськими, дипломатичними структурами, різноманітними міжнародними представництвами.

Як стверджують експерти Інституту масової інформації, саме Укрінформ очолює «білий» список українських медіа за 2020 рік, адже агентство має понад 95% якісної оперативної інформації – від класичних новини до модерного відеорепортажу.

Яка роль у цьому складному процесі інформаційного насичення суспільства пресцентру агентства? Вельми значуща. Саме його команда опікується організацією та проведенням у конференцзалах Укрінформу різноманітних медійних заходів: брифінгів, пресконференцій, круглих столів, дискусій, презентацій, виставок. Усі ці події мають бути підготовлені щонайретельніше. Головна вимога – якість наданих послуг, бо саме це є запорукою зростання кількості замовників.

Ці події, розповідає Сергій Сай-Боднар, попри значний інтерес до них ЗМІ, неминуче стають джерелом інформації і для самої агенції: публікації – залежно від теми – готують журналісти профільних напрямів: політики, економіки, культури, міжнародного життя.

Найпотужнішим інформаційним джерелом є, звісно, стрічки новин, які наповнюють власні кореспонденти Укрінформу з кожного регіону України та з багатьох країн світу. Журналісти Укрінформу свято дотримуються принципу: інформація має черпатися з надійних джерел, супроводжуватися фаховими коментарями, різними, зазвичай полярними думками. Новини у вигляді монологу, розмірковувань однієї, заангажованої людини вважаються неприйнятними і є по суті неякісною роботою журналіста.

Агенційна журналістика, на думку Сергія Сай-Боднара, диктує репортерові багато специфічних вимог та застережень, але залізне правило оперативності діє в усі часи і за всяких умов: повідомлення живе новиною одну мить. Той, хто довго думає, «виношує» тему, зважує з якого боку до неї підступатись, – навряд чи знайде себе в агенції, запевняє журналіст. Інформаційне агентство працює за принципом успішного фермера: «З поля – до столу».

– Журналістика нині швидко змінюється, і то докорінним чином, – пояснює Сергій Сай-Боднар. – Гадаю, перспектива за тими інформаційними агентствами, що матимуть найкращих, найфаховіших експертів. І звісно ж, швидких на руку та цікавих на думку журналістів. Яких люди залюбки читатимуть і яким, що важливо, довірятимуть.

Валерія Канаш,
студентка Інституту журналістики Київського
університету імені Бориса Грінченка
«ГРІНЧЕНКО-інформ»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *