Культура

В «бой» ідуть одні старики…

Сценарист і кінокритик Богдан Панкрухін виклав у соціальній мережі історії жінок, які були абітурієнтками або студентками Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого і, як він стверджує, потерпали від домагань із боку актора і викладача Володимира Талашка. «Талашко дозволяє собі домагатися не лише студенток, а й абітурієнток, вчорашніх школярок, що прийшли вступати. Робить він це уже протягом 20 років», — написав Панкрухін.

Сценарист оприлюднив дві історії жінок, яких нібито домагався Талашко. Згідно з їхніми свідченнями, викладач запрошував дівчат до себе додому, фотографував оголеними, обіцяв посприяти вступити до університету. Одна з дівчат стверджує, що Талашко привіз її до себе додому, запропонував прийняти душ і шляхом маніпуляцій змусив напівроздягтися, при цьому фотографував. Потім, за її словами, заманив до ліжка… Вона удала, що втратила свідомість, і тоді актор зупинився…

Другій дівчині було 18 років, коли у неї стався подібний епізод із Талашко. Вона вкотре намагалася вступити на акторський та дикторський факультет. Талашко пообіцяв допомогти. За її словами, він привіз її до себе додому, де знову було фотографування і затягування до ліжка…

Міністерство культури та інформаційної політики розпочало службове розслідування. Народний артист України всі звинувачення відкидає.

***
… Пишуть: Володимир Талашко такий талановитий артист, такі в нього чудові персонажі, але ж який негідник — дівчат додому запрошував, спокушав… Розпусник! Персонажі артиста не дорівнюють самому артисту. Талановитий артист може бути дурнем, негідником, в тому числі й ґвалтівником.

Втім, Талашку вже 75 років.
Які зґвалтування в такі літа?!! Однак, погодьмося, що в житті всяке може бути, і уявімо, а раптом він секс-гігант! Чи достатньо цього для того, аби у Фейсбуці йому виносили вирок?

Звісно, кілька жінок, які між собою не пов’язані, розповідають правдоподібні речі. Ще й як може бути! Так само, як може бути правдою і те, що проти артиста розв’язують кампанію дискредитації з якоюсь метою, яку ми не знаємо. Не можна виключати, що це «наїзд», можливо, не особисто на Талашка, а на університет Карпенка-Карого, де він викладає…

Мету ми не знаємо.

Я до того, що не варто поспішати з висновками. Треба дочекатися результатів розслідування. Інакше до нас теж докотиться оця хвиля, як на Заході, коли раптово починають спливати якісь жінки, котрі розповідатимуть, що той чи інший відомий чоловік тридцять років тому або руку на коліно їй поклав, або по сідничках поплескав. Часто таке робиться задля політичної розправи.

Ну, і додам дещо, що викличе гнів тих, хто звик сприймати жінок винятково як жертв у пазурях підступних чоловіків. Якщо дівчина отримує запрошення від літнього професора піти до нього додому, то вона має розуміти, що він запрошує її туди не сонети Шекспіра читати. І якщо вона погоджується, то тут уже є і її відповідальність. Цей постулат аж ніяк не знімає відповідальності зі старого спокусника, якщо виявиться правдою все те, що йому закидають. Але має бути неупереджене розслідування.

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *