Культура

Від Уляна досі у холодному поту

«… Невже у вільному Києві і досі бояться покійного українського письменника Олеся Ульяненка, як в окупованому Луганську ненавидять і бояться невмирущого Шевченка, знищуючи пам’ятники, барельєфи, книги?.. Гірка відповідь вимальовується…» (Тетяна Дейнегіна)

… За три дні до проведення заходу «Нонконформістське прочитання творчості Олеся Ульяненка» бібліотека, з якою заздалегідь була домовленість про зустріч, несподівано скасовує подію. Прибирає себе з афіші заходу. Офіційна причина: ЦЕНЗУРА (моє виділення цього слова – авт.) категорично не рекомендує проводити подібний захід.

У телефонній розмові з бібліотекою дізнаюсь, що причина цензурування (читай заборони) заходу полягає в тому, що Олесь Ульяненко в одному з романів «Знак Саваофа» гостро критикує діяльність Московського патріархату на території України і після виходу книги на автора була накладена анафема.

Завдяки Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого я дізнаюсь, що в 21-ому столітті, на 31-ому році Незалежності України, на 9 році війни з Росією, на 224 дні повномасштабного вторгнення рф на територію України в центрі Європи, в Києві діє цензура. Це не Царська Росія, не Радянський Союз, а Незалежна Україна, тут і зараз.

Таке враження, що в цій бібліотеці не знають і не чули про Конституцію України, де чітко написано, що «Цензура в Україні заборонена» (стаття 15).

У 2009 році Ульяненка намагались заборонити, і це робила Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі, ліквідована у 2015-ому році. Але автор фактично виграв суд і його книги повернули до книгозбірень. Через 22 роки історія із забороною творчості Олеся Ульяненка знову повторилась. Це ганебно, дико й неприпустимо забороняти захід через цензуру. Уперше в моїй організаційній практиці я стикаюсь із цензуруванням і забороною на проведення заходу. Закликаю всіх розповсюдити інформацію про цю кричущу подію, обходити цю бібліотеку 10 дорогою, не співпрацювати з людьми, які цензурують теми й заходи про українських письменників, а також забороняють критикувати ворожу церкву. Друзі, зробимо цю бібліотеку популярною на весь Фейсбук та Інтернет. Тільки розголос про такі події дасть ефект.

P.S.
Олесь Ульяненко вічно актуальний класик нашої літератури. Доки існує УПЦ МП, доти Ульяненка будуть притісняти. Але не за горами наша перемога і такі ганебні явища підуть за російським кораблем

Ярослав Карпець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *