Культура

Вігілія Усіх Святих

Святкування Хелловіна гріх великий… Язичницьке свято… Усіх причетних під арешт і до церкви на покаяння… А хто не згоден — той ворог народу… Проте розберімося у суті питання. Кому як, а мені, коли починається ця катавасія, одразу чується густий сморід чобіт московських попів, які намагаються на рівному місці пересварити нас та ще й зайвий раз копнути «бездуховний Захід», скреготнувши іржавими «русско-православными скрепами».

Тепер власне про Хелловін та звідки він походить.

Для багатьох, напевнее, це буде новиною, але насправді свято до ірландсько-кельтського язичництва не має жодного стосунку. Воно — християнське. Більше того — воно ні католицьке, ні православне, бо походить ще з тих часів, коли християнська Церква була єдиною.

Усе почалося у IX столітті, коли 101-й папа Григорій IV (827-844) постановив, що на честь освячення храму Усіх святих у Римі 1 листопада буде днем Всіх Святих у цілій Церкві (раніше він відзначався 1 травня). Таким чином свято потрапило і до Ірландії, а не навпаки. А те, що кельтські друїди 31 жовтня відзначали День врожаю — це звичайнісінький збіг. Друїди узагалі в останній день кожного місяця щось відзначали або святкували.

Звідки сама назва Хелловін?
За день перед Днем усіх святих у церквах проводилося передсвяткування (лат. vigilia — бдіння). Звідси назва «All Hallows Even», тобто «Вігілія Усіх Святих», скорочено «Hallowe’en». Вирізана з гарбуза «голова Джека» зі свічкою всередині усього лише призначалася для відлякування житла від злих духів.

А сучасний вигляд святкування Хеловіна набуло вже у США, на початку ХХ століття. Так часто буває — християнські свята комерціалізуються. До слова, тоді ж для «голови Джека» почали використовувати гарбуз. До цього англійці робили її з буряка, а ірландці та шотландці з картоплі і турнепсу.

Ну, нехай московські попи неграмотні й до того ж люто ненавидять католиків, «уніатів», протестантів і навіть «неправильних» православних українців. У них там зараз взагалі мракобісся повним ходом. Але ж ми, панове українці! Невже самим важко поцікавитися що й до чого?

І ще.
Дивно чути про «язичницьке свято» від тих, хто святкує Купала, колядує на Різдво, щедрує та «водить козу» у Щедрий вечір і посіває на «старий новий рік»… Тож будьте простіші і не нагнітайте ворожнечі там, де вона не потрібна. Нехай діти побавляться. Зрештою, ми ж святкуємо Новий рік з 31 грудня на 1 січня, а це не традиційне українське свято (у Київській Руси Новий рік відзначали 1 вересня), його у католицькій Європі запозичено не раніше ХІV століття, а до Російської імперії, у складі якої половина України перебувала, його Петро І заніс.

Ми ж замовляємо для дітей Діда Мороза із Снігуронькою, а їх в СРСР комуністи вигадали. І навіть образ Святого Миколая було вигадано у Сполучених штатах 1823 року письменником Климентом Кларком Муром. Він же першим запряг у сани святого Миколая (в США його стали звати Санта-Клаус) північних оленів.

Павло Бондаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *