Культура

Як виживати місцевій пресі?

З розвитком технологій журналістика все більше впливає на світосприйняття людей. Якщо журналіст якісно і сумлінно виконує свою роботу, то його читачі отримують об’єктивну інформацію і роблять власні висновки. Якщо ж ні, тоді інформація викривляється, нею маніпулюють, зомбуючи суспільство і на світ виплоджується новий тоталітарний режим з неодмінним «Міністерством правди». Яскравим прикладом є росія: там журналістику витіснила пропаганда, а медійники – серед головних винуватців розпалювання війни та отуплення росіян.

Саме журналістика, особливо під час війни, має залишатися чесною та прозорою. Тому майже вперше з часу повномасштабного вторгнення російських військ на нашу землю, Національна спілка журналістів України провела нараду, аби поміркувати – як зберегти чесну та незалежну журналістику. Метою було вислухати всіх мовців та прийти до спільного знаменника, визначитися як за нинішніх умов доносити правду людям.

Спершу ознайомили зі статистикою за результатами опитування місцевих медіа. Так, після рашистського вторгнення 8% локальних ЗМІ призупинили свою роботу й досі не відновили діяльність. Понад 20% медіа працюють дистанційно, або переїхали у інший регіон. Для незалежних медіа важливими є джерела фінансування. Якщо у ЗМІ достатньо реклами, відповідно у журналістів достатньо коштів. Але статистикою з початком війни 88% видань втратили співзасновників, меценатів, рекламодавців.

Якщо реклами недостатньо, доводиться виживати за рахунок передплатників, на думку Людмили Босик, редактора одного з місцевих видань. Але так не виживеш. Треба співпрацювати з місцевими громадами, шукати рекламу. А де її шукати, якщо вона — не гриби в лісі…

Зараз багато місцевих ЗМІ використовують стрічку національних новин. Бо думають, що так зможуть збільшити свою аудиторію. Насправді перевага місцевих газет зовсім в іншому. В жодному загальнонаціональному ЗМІ нема місцевих новин. Оце і є те, що має використовувати місцева преса. На цьому і треба робити акцент.

Головний висновок – наша преса поки «жива». З паперовими газетами буде дуже складно. Папір дорогий, поштові послуги – «космічні»… А в людей грошей – катма. Більшість видань переходять в онлайн…

Максим Краснощоков,
студент Інституту журналістики
Київського університету імені Бориса Грінченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *