Культура

«Єноти» Ірини Федишин

Магазин біля Яремче оштрафували за нелегальне використання пісень Ірини Федишин. У березні агент з управління авторськими правами зафіксував відеозйомкою звучання в магазині двох пісень (одна з них «Україна колядує»…) і суд наклав штраф у розмірі 113,5 тисяч гривень. Сміх сміхом, але обурливим в цій історії є не факт штрафу, а його розмір.

Так, в торгових приміщеннях, які функціонують з метою прибутку, не можна вмикати музику, права на яку належать виконавцям або музичним компаніям. Саме тому на дисках і пише: для приватного прослуховування. Це нормально.

Ненормальною є сума штрафу, згідної якої, якщо взяти середню зарплату по Івано-Франківській області, то Ірина Федишин могла б працювати в тому магазині на касі майже цілий рік. Цілком очевидно, що її пісні не принесли стільки заробітку, зрештою, і за якою формулою вираховувались збитки — теж не зрозуміло.

Ця вся історія нагадує один анекдот про оголошення на радіо в Тель-Авіві від місцевого зоопарку: «Увага. Із нашого зоопарку втік єнот. Прохання всім, хто його бачив — занести по 30 шекелів у касу зоопарку».

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *