Суспільство

Їжте мене, пийте мене…

Ми просимо: «Ще хоч трішки, не підганяй літо, не поспішай…» А вона розвісила свої пишні червоні кетяхи і вперто пророкує початок осені: «Милуйтеся мною, вплітайте у вінки, фотографуйте, пишіть картини, складайте вірші!» А там і перший морозець незабаром, і пружкі терпкі ягоди стануть м’якими, соковитими, кисло-солодкими. «Їжте мене, пийте мене, бо не знайдете ягоди кориснішої».

Неповторна, особлива, надзвичайно корисна — наша рідна КАЛИНА. У ній цінне все: і цвіт, і ягоди, і листя, і гілки. За корисністю калина не поступається шипшині, обліписі і чорній смородині. Вітаміну С у ній більше, ніж в лимона, майже в півтора рази, а солей заліза — в п’ять разів.

Ягоди зберігають свої корисні якості і в сушеному вигляді. При цьому лікувальні властивості зберігаються. Список хвороб і нездужань, при яких рекомендується вживання цієї рослини, просто величезний. Плоди калини здавна вживали в їжу. Ягоди сушили, млоїли в печі, розтирали з медом, робили чай, начинку для пирогів і приправу до м’яса.

З даних давен калина вважалася найкращим засобом від застуди. Вона росла у кожному дворі, як правило, біля криниці. Без калини — ніяк.

Зінаїда Куценко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *