Економіка Суспільство

Кровопивці-агрохолдинги + совдепівські ради…

У свіжому числі газети «Голос України» надрукував дражливу статтю «Зникаючі антлантиди», де пишу, що порятунок українського села — у ставці не на агрохолдинги, а на селянські господарства, на фермерство. Реакція миттєва. Мене критикують, аж піна з рота бризкає. Мовляв, не треба жити у бульбашці, ринок усьо одрегулює…

Так ось об’єктивні цифри зі статті в газеті «День»: польські фермери (там агрохолдинги чітко обмежені кількістю гектарів) заробили 34 мільярди євро за рік, а в Україні хвальоні агрохолдинги, що нищать землю і села — 22 мільярди доларів. Увага, євро і доларів, різницю відчуваєте?! Це все — прибуток з експорту.

А чому така різниця?
Та тому, що польські фермери продають готові продукти, а наші холдинги з ненашими власниками (як правило!) — сировину. У Польщі, до речі, фермер має на руки 12-13 гектарів і йому вистачає. Автор цих досліджень — заступник голови Комітету підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті Роман Корінець.

Василь Чепурний

P.S.
Українські села нищать. Це правда. Я зараз мешкаю в Польщі і щодня бачу, що займатися тут сільським господарством дрібному фермеру вигідно! Такий фермер у Польщі є основою ладу і прекрасно себе почуває. А наших хазяїнів нищили в 30-х роках комуністи-голодранці і продовжують це робити зараз. Це геноцид, спрямований на винищення села як носія гену українства.
В Польщі гміна (громада) є юридичною особою. У нас же досі юрособами є ради, так званих, народних депутатів — як при Срср — вся влада радам… Звідси і різниця.
Cтавка на дрібне фермерство в Польщі закріплена в Конституції, і ця норма виконується! Звідси — багаті села і хутори. І європейські інвестиції скрізь: в освіту, промисловість, с/г, інфраструктуру. А в нас керівництво рад собі в кишеню все тягне. В Польщі в школах нема автобусів, котрі втридорога куплені з відкатом на всіх рівнях влади. Дітей тут за договором приватники возять (з відмінною якістю). Прибиральниць у школі нема: клінінгові компанії працюють, з доведеною ефективністю. Прикро, за наш працьовитий та нерозумний народ…
До речі, поляки перше, що зробили при виході із соціалістичного табору — надали гмінам юридичний статус!

Євген Бондарчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *