Економіка Суспільство

Україна важлива!

Справді — Україна важлива. Тому весь цивілізований світ допомагає нам здолати агресора. Тому прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон головним у своїй зовнішньо-економічній діяльності визначив стратегічну допомогу Україні. Військову і фінансову. Тому Джо Байден зробив без перебільшення історичний крок — підписав Ленд-ліз, який означає швидке та безперебійне постачання в Україну найсучаснішої зброї, аж до повної нашої Перемоги. Яка тепер вже точно буде спільною з нашими надійними союзниками. А ще виніс на екстренний розгляд питання надання Україні 40 мільярдів доларів.

Зізнаємося, ми навіть не сподівалися, що Україна є такою важливою. Що саме через цю нашу унікальність та важливість на нас нападе Путін. Це дуже потужне усвідомлення нашим народом своєї місії і ролі в світі. Ми настільки важливі, що Америка та ЄС розуміють: втрата незалежної, вільної України є не тільки втратою частини цивілізованого світу, а й важкою світоглядною, ментальною, репутаційною, економічною поразкою.

Як же ми самі себе недооцінювали, граючись з такими наріжними поняттями, як свобода, допускаючи корупцію, плекаючи олігархію, яка обкрадала нашу країну не гірше за російських окупантів… Історичний урок отримано.

Ми шалено недооцінювали всі наші потенціали, у тому числі аграрний. Тепер, коли через війну в Україні щонайменше 120 країн світу можуть поринути у жорстокий голод, нашу продовольчу роль у повному форматі усвідомили і всі наші партнери на світових ринках. Тому так активно з експортом зернових нам зараз допомагають наші найближчі дружні сусіди — Румунія, Польща, Латвія, котрі спільно з нашими експортерами організовують нову логістичну мапу Європи для нашої пшениці та інших сільгосппродуктів. Тому США терміново шукають альтернативні шляхи експорту українських зернових та кукурудзи з України. Про це вже заявила майбутній посол США в Україні Бріджит Брінк.

Всі найбільші гравці на продовольчих ринках світу всерйоз переймаються кризою, яку сотворив агресор. У свою відповідь Україна навіть у ході бойових дій намагається повноформатно виконувати свої партнерські зобов’язання. Попри війну, українські аграрії активно проводять посівну, часами ризикуючи, як наші воїни на передовій. Фермери в Україні вже посадили 75% культур цього сезону на всіх можливих і неможливих землях, під бомбардуваннями, слідом за саперами, навіть під окупацією. Розуміючи, що новий Голодомор в Україні є одним із стратегічних завдань агресора. А ще даючи собі звіт у тому, що без українського зерна та іншої сільгосппродукції недоїдатимуть діти у багатьох країнах.

На тлі світового занепокоєння наслідками російського нападу на Україну та його впливу на сільське господарство світ об’єднується і готовий підкласти плече. Через потрясіння на ринках олії та зернових, викликаних війною в Україні, ціни на продовольство у світі вже зросли на 33,6% у річному вираженні. А ціни лише на пшеницю злетіли на 19,7%. Уряд Німеччини вже прогнозує, що російська агресія, яка наклалася на пандемію коронавірусу та посуху, може викликати загрозу найсильнішого голоду від 1945 року.

Як дієвий інструмент для посилення продовольчої безпеки світу, президент Володимир Зеленський на зустрічі лідерів «Великої сімки» запропонував ідею заснування Організації країн-експортерів зерна, які поважають міжнародне право. Зазначивши, що через війну життя більш ніж 10 мільйонів українців, які стали вимушеними переселенцями, наразі зруйноване. Що Україна вже втратила тисячі своїх кращих синів та доньок, але ми не можемо допустити, щоб ще руйнувалися мільйони життів у десятках країн Африки та Азії через війну і зростання цін на їжу.

Також наш президент заявив, що Росія зумисне провокує продовольчу кризу, блокуючи український експорт, а це хліб для 400 мільйонів людей на планеті. Голод може охопити 81 країну світу. Лідери G7 теж закликали Путіна припинити блокувати експорт українського продовольства, бо це є прямою атакою на продовольчу безпеку світу. Та чи там є до кого звертатися після того, що Росія творить в Україні?

А вона мародерствує та краде як агротехніку, так і зерно. Росіяни брутально грабують наші елеватори. Зі сховищ Запорізької та Херсонської областей зерно і насіння соняшника транспортується в РФ через територію окупованого Криму. За останніми даними нашої розвідки, з Енергодару під охороною військових нещодавно виїхала ціла колона російських зерновозів. Крім зерна, в Крим вивозяться великі партії викрадених в Україні овочів — картопля, капуста, буряк. Кримське телебачення навіть хвалиться, що «трофейні» овочі у їхніх магазинах дешевші.

З Криму викрадені зернові суховантажними кораблями під російським прапором прямують до країн Африки. Адреса — Сирія, а звідти контрабандою зерно може постачатися до інших країн Близького Сходу, стверджує наша розвідка, яка відслідковує це масштабне мародерство. Перед цим ворог намагався продати український хліб у Єгипет, там відмовили, далі пропонували купити Бейруту… Злодії у цейтноті.

Всього окупантами вивезено від 400 до 500 тисяч тонн зерна. Крім того, в українських портах заблоковано близько 90 мільйонів тонн зерна, яке може втратити кондиції. Тому зараз терміново закуповується обладнання для перевантаження збіжжя назад у вагони та вантажівки.
Збереження врожаю в умовах війни є значущою проблемою. Як і забезпечення нашої власної продовольчої безпеки, яка є невід’ємною складовою нашої військової відсічі ворогу.

А ціни у квітні, у порівнянні з квітнем минулого року, на цілий ряд продуктів відчутно зросли. На олію — на 15 %, цукор — на 16%. На вершкове масло — на 24%, на хліб — на 21%, на м’ясо — на 15%, на макарони — на 24%. На 23,5% подорожчали фрукти, на 67% — овочі. Це змушує українців, дотичних до АПК, змінювати свої стратегії та доктрини, віддавати перевагу найбільш ефективним та потрібним культурам, максимально розширяти посівні площі. Саме це зараз демонструють західні області.

Активну участь у подоланні кризи бере і НААН, оскільки за таких викликів головним є створення умов для стабільного та високого рівня виробництва продовольчої продукції. Члени Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, Микола Роїк, Анатолій Заришняк, Валерій Адамчук, Петро Кондратенко, Василь Петриченко, Олег Присяжнюк підготували рекомендації щодо вирощування пізніх ярих культур в умовах війни та обмежених ресурсів. Йдеться про кукурудзу, просо, сорго, гречку, сою, квасолю, соняшник. Крім того, нами було запропоновано ефективне, продуктивне та елітне насіння для наших сільгоспвиробників.

А ті українці, котрі не мають аграрного досвіду, активно включаються у програму «Сади Перемоги», висаджуючи розсаду всюди, де це тільки можна зробити. Це другий фронт, це наш внутрішній аграрний Ленд-ліз, і ми обов’язково забезпечимо і армію, і тил продовольством. Бо ми понад усе любимо свою Батьківщину. Любов до якої так щемно і точно передав київський поет Артем Сенчило.

Там, де трави вмиті зливами
І співає соловей,
Ходять кішки поміж сливами,
Не шукаючи людей,
Там, де вітер пахне квітами,
Над зруйнованим селом,
Небо чисте, наче істина,
І глибоке, як любов.
І ні лайнери, ні янголи
Не турбують глибину…
…а бджола летить до яблуні
І не знає про війну.

Тому все буде Україна! Бо Україна важлива.

Ануш Балян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *