Економіка

Зерна польсько-українського розбрату

Чому поляки не розуміють українців, а українці — поляків? Тому що українці до сільського господарства ставляться як до бізнесу, а поляки — як до соціальної програми підтримки села. Тому що аграрна економіка України побудована на великих фермерах та агрохолдингах, яких у нас 40 тис, а в Польщі домінують дрібні фермери, яких там 1,5 млн!

І конфлікт виник в першу чергу через те, що ці два різні світи, ці дві різні моделі економіки, зіткнулись між собою. Так, з точки зору бізнес-ефективності, наша модель виявилась ефективнішою. І наші продавці зерна легко могли б знищити польских, а замість них зайняти цей перспективний ринок, чого вони, напевно, і прагнули.

Однак, намагаючись спонукати поляків до чесної конкурентної боротьби, в нас не враховують одного — самі поляки цього не хочуть!!! Вони не хочуть укрупнятись, об’єднуватись в великі холдинги, як це зробили в Україні.

І насправді, їм це не потрібно! Бо можливо їхня модель має сумнівну ефективність, але з точки зору макроекономіки ця модель є ефективнішою, ніж наша. Бо вона дозволяє великій кількості людей у селі, там де важко знайти роботу, забезпечувати себе самостійно. Якими б вони неефективними не були. А забезпечуючи себе, вони вкладають гроші в економіку, які далі підтримують її зростання.

У нас, на жаль, цього не розуміють. Бо зациклюючись на бізнес-ефективності, в нас не враховують, що на макрорівні, наша власна модель має величезні проблеми. Скільки один великий фермер створює робочих місць зараз — 5-10. Причому часто буває так, що тракторист відпрацює сезон, а потім фермер його відправляє на біржу праці до наступного сезону. З точки зору бізнес-ефективності, це називається cost-cutting. А от з позиції макро, всі інші жителі села сидять без роботи. А це провокує падіння занятості, доходів, сукупного попиту і податкових надходжень у бюджет.

Скажу навіть більше. Саме наша модель привела до того, що наша країна навіть не в змозі себе захистити і просить союзників. В нас навіть до війни тотально не вистачало грошей на все, і ми економили на чому тільки можна, скорочуючи важливі витрати. Чому? Бо наша ефективна аграрна бізнес-економіка не могла генерувати такої суми податкових надходжень!

А польска могла. В минулому році, вони замовили 250 «Абрамсів», ще рік тому 500 «Himars». Ми навіть близько не можемо дозволити собі такі витрати. А вони можуть. Бо навіть їхня модель соціальної аграрної економіки генерує більше податкових надходжень у бюджет, ніж наша високоефективна бізнес-модель.

І після цього ми вчимо поляків бізнес-ефективності…

Павло Вернівський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *