Політика

«Білоруський дім» і ЛУКАморьє

США мають намір уважно стежити за розслідуванням смерті керівника «Білоруського Дому в Україні» Віталія Шишова, заявив офіційний представник Держдепартаменту Сполучених Штатів Нед Прайс. «Ми глибоко засмучені повідомленнями про трагічну смерть Віталія Шишова. Ми будемо продовжувати уважно стежити за розслідуванням українською владою причин», — сказав він журналістам під час брифінгу.

У Держдепі зауважили, що Шишов був важливим членом громадянського суспільства Білорусі та «мусив жити за межами своєї країни через репресії і переслідування журналістів, громадянського суспільства, політичної опозиції, а також спортсменів і простих громадян з боку режиму білоруського президента Олександра Лукашенка».

Президент України Володимир Зеленський також заявив, що взяв на контроль справу про смерть глави «Білоруського Дому в Україні».

Громадянин Білорусі Віталій Шишов пропав у Києві вранці 2 серпня. Він вийшов на ранкову пробіжку і не повернувся. Тіло Шишов виявили в одному з київських парків — знайшли повішеним на дереві. За фактом порушено кримінальну справу за ст. 115 КК України («Умисне вбивство»). Поліція має намір перевірити всі версії, в тому числі вбивство, замасковане під суїцид.

У самій організації, яку очолював Шишов, не вірять у самогубство, і говорять, що за ним нібито стежили. У свою чергу, глава Нацполіції України Ігор Клименко повідомив, що звернень про стеження від Шишова не надходило і ніби то на тілі загиблого не виявлено слідів побоїв…

Однак товариш Віталія Шишова, білоруський волонтер Юрій Щучко, який бачив тіло, стверджує протилежне. За словами Щучка, на насильницьку смерть вказували сліди побоїв на обличчі Шишова. Власне, згодом представники правоохоронних органів підтвердили, що в нього був зламаний ніс.

«Білоруський Дім в Україні» це організація, яка створена для допомоги громадянам Республіки Білорусь і всім «постраждалим від режиму президента Білорусі Олександра Лукашенка». Іммігрантам з республіки учасники організації допомагають у аренді житла, а також надають допомогу в працевлаштуванні.

На моїй пам’яті це вже третій білорус-опозиціонер, вбитий в Україні. Двох із зних знав особисто. Михайло Жизневський і я були бійцями УНА-УНСО і часто пересікалися, були у теплих, дружніх стосунках. У мене є його особистий шеврон УНА-УНСО, який я бережу серед найдорожчих моїх раритетів. З Пашею Шереметом були знайомі за журналістськими тусовками. З Віталієм Шишовим не знайомий, але думаю, що це була також дуже достойна людина. Маю тверде внутрішнє переконання, що усі троє білорусів стали жертвами вбивців зі спецслужб Росії і Білорусі. Їх почерк не переплутаєш з іншими.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *