Політика

Боєць Джо

Старого бійця Джо підвели сили. Але лише такий досвідчений і відповідальний, як він, міг чесно поставити собі політичний діагноз і дійти висновку в ситуації, коли ти знаєш, умієш і хочеш битися, але вже немає сил. І тому лише такий, як він, міг прийняти таке рішення заради своєї Америки та її принципів – знятися з виборів.

Чому нам, українцям, ця незвична для нашої політичної традиції американська історія так болить? Вона болить, бо нині ми воюємо і Америка – наш найбільший і наймогутніший друг, який врятував і рятує нас, окрім, звісно, наших подиву гідних мужності та героїзму, від рускої окупації, мільйонів буч і охматдитів.

Можна скільки завгодно ображатися на Джо Байдена, але якби не його рішення надати нам американські зброю і гроші, створити можливостями США світову проукраїнську опінію, то багато з так званих нинішніх політиків і «блогерів», які ще вчора були пліткарями та діджеями, а нині називають президента США «дєдушкой», співали б інших, можливо, навіть дуже путінських, пісень.

Мені також не подобається, що Джо не надав українцям можливості бити американськими ракетами вглиб мордору, але це ніяк не заперечує того факту, що Байден є нині найбільш досвідченим і професійним американським політиком та, звісно, найкраще підготовленим до президентства у країні «number one». Тому навіть попри його рішення вийти з президентської гонки, він є та залишиться найкрутішим американським політиком. І це добре, що саме Джо керуватиме США на цьому етапі їх виборчої турбулентності, яка так болить українцям, що відбивають нині руску навалу.

І ще. Непросте, але сильне рішення Джо прийняв не лише завдяки американській демократичній традиції, але й вибудованій століттями системі політичних противаг, стримувань і балансів, в якій опозицію не заганяють у глухий кут, а переможець, навіть, якщо дуже хоче, ніколи не зможе стати самодуром і приймати одноосібні рішення. Це дуже важливо знати і пам’ятати саме сьогодні – за кілька місяців до виборів президента великої Америки. І саме нам – сущим у великій Україні.

Володимир Стефанець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *