Політика

Буза через «Бурізму»

Топ-тема недільних шоу у Вашингтоні — розмова двох президентів та скандал, який у зв‘язку з цим виник в США. Знову напередодні виборів у Штатах «українське» минуле претендентів стає однією з ключових тем порядку денного.

Все почалося з матеріалів у ЗМІ про те, що представник розвідки надав аналітичну записку про телефонну розмову Трампа «з одним із лідерів іноземних держав». В ній американський президент міг пообіцяти «щось», керуючись приватними інтересами.

Пізніше припустили, що цим «щось» є американська військова допомога Україні, яку нещодавно на кілька тижнів неочікувано заморозили. А лідером, про якого йде мова — президент України Володимир Зеленський.

В обмін на допомогу Трамп міг просити активізувати розслідування проти сина свого головного опонента…

Гантер Байден в 2014 році отримав посаду з окладом 50 тис $ на місяць. Без досвіду у відповідній сфері. Він працював у правлінні української кампанії «Бурізма», проти якої розпочала розслідування українська прокуратура.

А в 2016 році під час візиту до Києва в статусі віце-президента США Джо Байден вимагав звільнити тодішнього генпрокурора Шокіна. Трамп пов‘язує це з тим, що Байден захищав свого сина, а не боровся з корупцією.

Але справа в тому, що Шокіна вимагали звільнити не лише представники адміністрації Обами, а й інші європейські лідери, представники українських організацій та політичних партій. В уявленні суспільсва Шокін справді виглядав, як неефективний та корумпований генпрокурор. Він пропрацював на цій посаді один рік та не досяг жодних результатів. Тому, позиція Байдена збігалася з думкою багатьох демократично налаштованих політиків та представників громадянського суспільства.

Але для Трампа це, звісно ж, не аргумент. Особливо, за 14 місяців до виборів президента.

Ставши жертвою «українських грошей Манафорта» в 2016 році, Трамп намагатиметься цього разу використати Україну проти свого опонента. Тільки нам це абсолютно невигідно.

По-перше, підтримка демократів на минулих виборах коштувала досить холодного ставлення до України з боку адміністрації Трампа. По-друге, сильною позицією України завжди була двопартійна підтримка в США.

Зараз американські політики говорять про необхідність проаналізувати стенограму телефонної розмови Трампа. Очевидно, що вона є і в офісі Зеленського. Нашій стороні в цій ситуації дуже важливо втриматися від помилок та необдуманих кроків. Хай вони там самі розбираються.

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *