Політика

Допомога від союзників

США готують новий пакет військової допомоги Україні, оголосити про який Білий дім планує вже наприкінці тижня, повідомляє Associated Press. За словами агентства, загальний розмір пакету складе майже 3 млрд доларів, що зробить одним із найбільших з початку російського вторгнення. Пентагон, як повідомили джерела AP, а потім підтвердив президент Джо Байден, відправить Києву бойові машини піхоти Bradley, а також інше обладнання, яке покликане підготувати українську армію до загострення бойових дій навесні. На відміну від M113, які США передали Україні раніше, швидкі та маневрені Bradley оснащені 25-міліметровою гарматою та протитанковими ракетами TOW і, як очікується, стануть противагою російським БМП та танкам Т-72.

Про плани відправити Києву Bradley Байден повідомив під час телефонної розмови з канцлером ФРН Олавом Шольцєм. Шольц також заявив про плани поставити ЗСУ БМП типу «Marder», а також батарею систем ППО Patriot, щоб захистити українські міста та інфраструктуру від російських нальотів.

Байден і Шольц «висловили загальну детермінованість у тому, щоб продовжувати надавати необхідну фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні так довго, як потрібно», повідомила прес-служба Білого дому. США та Німеччина навчать українських військових роботі на новій техніці. Всього Пентагон поставить близько 50 Bradley, повідомляє Reuters. Крім того, у пакет увійдуть позашляховики Humvee, бронетранспотери із захистом від мін та нападів із засідок, а також значні обсяги ракет.

З початку війни США відправили Києву військову допомогу на 22,9 млрд. доларів, з яких 12,7 млрд. — безпосередньо озброєння зі складів Пентагону, а ще 1,32 млрд. — гранти та кредити на закупівлю зброї у країн-союзників. Сукупний обсяг американської допомоги Україні, включаючи гуманітарну допомогу та фінансові вливання, сягнув 48 млрд доларів.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *