Політика

Гучні заяви зі Стамбула

Це все ще криза, чи вже війна континентального масштабу? Недавній войовничий виступ президента Туреччини Реджепа Ердогана за формою і частково змістом був схожий на виступ одного європейського вождя у 1939 році. Кількість прихильників вождя тоді також складала мільйони людей з прапорами. Невже Реджеп Ердоган вирішив, що час для проголошення себе імператором і султаном Великої Османської імперії пробив і зараз настав той історичний момент, аби піднімати бойові знамена проти «невірних»?

Не знаю, що діється у голові турецького лідера, але своїми діями хмизу він у полум`я ізраїльсько-палестинської війни підкинув добряче. Лише стає лячно, аби це полум`я не охопило Близький Схід, Центральну Азаію і Північну Африку…

Після виступу у Стамбулі Реджепа Ердогана на підтримку палестинців і усього мусульманського світу, міністр внутрішньої безпеки Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір запропонував Ердогану забрати жителів сектору Гази до Туреччини.

«Я бачу величезну підтримку Ердогана та його народу вбивць, які вбивали, грабували і гвалтували наших дітей та наших жінок, мордували наших стариків, і на це я можу запропонувати Ердогану, щоб він не лише підтримував їх здалеку, але й забрав їх жити у Туреччину під його захистом», – заявив Бен-Гвір.

Згодом епістолярний і вербальний “тролінг” набрав більш зловісного змісту: Ізрїль відкликає з Туреччини усіх своїх дипломатів для переосмислення і переорієнтації дипломатичних та консульських відносин з Туреччиною. А це вже не жарти.

Слід сказати, що і Ердоган не підбирав слова під час свого полум`яного і войовничого спічу і звинуватив в усих бідах на Близькому Сході не лише Ізраїль, але й увесь Західний світ. Зокрема Реджеп Ердоган пригрозив, що Туреччина представить світові Ізраїль як військового злочинця. Ізраїль скоює військові злочини вже 22 дні, наголошує турецький лідер.

Глава держави зазначив, що перед ними стоять “сучасні версії” тих, хто провокував вірмен у Східній та Південно-Східній Анатолії та греків у Егейському, Мармуровому та Чорному морях. «Ми зіткнулися з незакритими рахунками тих, хто розділив нас на політичні, географічні, соціально-економічні частини протягом останніх двох століть», – заявив Ердоган.

Пройшовся він і по Україні й українцях… За його словами ті, хто проливав “крокодилові сльози” за мирними мешканцями, вбитими вчора в українсько-російській війні, сьогодні мовчки спостерігають за загибеллю тисяч невинних дітей у секторі Гази. «Ви плачете за загиблими в Україні, але хто ці немовлята, які загинули в Газі? Чому ви мовчите?», – заявив Ердоган, звертаючись до Заходу. Президент Туреччини заявив, що саме Захід несе найбільшу відповідальність за кровопролиття у секторі Гази. «Кровопролиття в секторі Гази – повністю справа рук Заходу», – наголосив він.

«Західний світ мобілізував своїх політиків та ЗМІ, щоб узаконити вбивства дітей, жінок та невинних людей у секторі Гази, а Ізраїль відкрито скоює військові злочини», – переконує президент Туреччини.

Залишається гадати: невже світ проковтне усе оце, сказане Реджепом Ердоганом? Чи це не є заявка на відродження Османської імперії?

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *