Політика

Ганебна резолюція ООН

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про негайне припинення вогню в зоні палестино-ізраїльського конфлікту, запропоновану Йорданією від імені групи арабських країн. Резолюція закликає до «негайного, міцного та стійкого перемир’я з наступним припиненням бойових дій». Також у документі йдеться про необхідність створення гуманітарних коридорів та забезпечення безперешкодного доступу до Гази товарів першої необхідності, у тому числі води, продовольства, медикаментів, палива та електроенергії.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен назвав резолюцію Генасамблеї ООН «ганебним закликом» та дав зрозуміти, що країна виконувати її не буде. «Ізраїль має намір знищити ХАМАС так само, як світ вчинив з нацистами та ІДІЛ», — підкреслив він.

Постійний представнитк Ізраїлю при ООН Гілад Ердан заявив, що день ухвалення цієї резолюції увійде в історію «як день, коли ООН повністю втратила будь-яку значущість та легітимність». «Сьогодні було доведено, що ООН не бореться зі злочинами, а заохочує їх. Інакше неможливо зрозуміти безумство у вигляді ухвалення резолюції, в якій ХАМАС навіть не фігурує», — зазначив він. Ердан додав, що Ізраїль продовжить операцію доти, доки угруповання не буде розгромлене.

«За» проголосували 120 із 193 держав. Серед них Росія, Китай, Франція, Швейцарія, Бельгія, Іспанія, Норвегія, Бразилія та Іран. Проти – 14, серед них Ізраїль, США, Австрія, Угорщина, Хорватія, Чехія, Парагвай і Гватемала. Ще 45 країн, включаючи Україну, Велику Британію, Німеччину, Нідерланди, Канаду, Індію, Ірак, Польщу, Фінляндію, Швецію, Південну Корею та Японію, утрималися.

У резолюції не згадується рух ісламізму ХАМАС, атака якого на Ізраїль стала причиною нового загострення ситуації на Близькому Сході. Поправка Канади із засудженням нападу бойовиків ХАМАС була відхилена: її підтримали 88 країн, в тому числі й Україна, а 55, зокрема Росія, виступили проти. Для прийняття було потрібно дві третини голосів, проте їх так і не назбиралось.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *