Політика

Кенігсберг знімає «лапті»…

Отже, поступово визріває і російсько-литовсько- кенігсбергський фронт. Мова про рішення Литви обмежити на 50 відсотків транзит через свою територію російських товарів у російську Калінінградську область, яка історично була Східною Прусією. Формально Литва виконує рішення ЄС про санкції, але для московитів це болючий удар. Адже ця область — апендикс серед кордонів Євросоюзу.

Він був утворений Сталіним при потуранні Рузвельта, що помирав, і неможливості впливати Черчілля. Німців звідти виселили 1947 року і область назвали на честь сталінського підпомогача Калініна. Історична назва столиці краю — Кьонігсберг, хоча поляки з цим і не згодні…

Власне, історик Лаурінас Кащюнас стверджує, що цей апендикс був переданий СРСР на 50 років і вже 1996 року термін «оренди» закінчився. Символом загнивання краю під російською орудою є меморіальний будинок філософа Іммануїла Канта. Я був там, коли ще СРСР не подох, але конав — і він був уже тоді отакий загиджений, як і територія довкола нього.

Ще 2015 року малочисельна Націоналістична партія Німеччини пропонувала провести референдум щодо приєднання до Німеччини. Це там, де переважає російське населення і сильні сепаратистські настрої. Хоча їм з’їздити в Польщу чи Литву ближче і дешевше, ніж у Росію. Зрештою, виросло молоде покоління, яке вже виховане навколо Балтійського університету, що пропагує окремішність Кьонігсбергу.

А нинішнє замикання калінінградців в анклаві санкціями ще більше підсилює невдоволення Москвою — адже до цього вони щотижня їздили в Польщу на закупки. Тепер зась! Москва погрожує Литві якимись карами. Ну-ну, пограйтеся з країною-членом НАТО!

Тож чекаємо гарячих новин. Україна міняє карту світу і скасовує несправедливі ялтинські та потсдамські угоди! … Кажуть, на вокзалі в Берліні є вказівник «Берлін — Кьонігсберг. Поїзд тимчасово не курсує».

Василь Чепурний із Чернігова

***
Російський Калінінград (Кенігсберг) чекає доля українського Маріуполя? У відповідь на погрози кремлівської банди на адресу Литви «вжити заходів», після введення санкцій ЄС, Литва заборонила не тільки залізничні перевезення підсанкційних товарів до колись окупованого Росією Кенігсберга, але й доставку товарів автотранспортом.

«Зашморг» на шиї Калінінграда стискається…
Чи можливий торг між Росією, Литвою і ЄС щодо Калінінграда? Можливий! Росія розблоковує Одесу і її порти – натомість Вільнюс підніме шлагбаум до Калінінграда.

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *