Політика

Коли у тебе є велика палиця…

Найкращий шлях протистояти російській експансії, це допомогти Україні… Новина хоч і вчорашня, але заслуговує на особливу увагу. Українські ЗМІ і соцмережі продовжують обгофорювати «формулу Штайнмайера» та арешт Пашинського…

Отже!
Лояльна до Росії представниця ЄС у справах міжнародної політики Федеріка Могеріні завершила свою каденцію на цій посаді. Її змінив міністр закордонних справ Іспанії Жозеп Боррель. Cхоже, що Жозеп Боррель — наша людина, і це не може не тішити.

Учора новий високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив у Європейському парламенті у рамках відкритих слухань його номінації на посаду високого представника таке:

«Найкращий шлях протистояти російській експансії, якщо я можу називати це так, або російській загрозі, якщо ви хочете, — це допомогти Україні, посилити Україну, посилити її міцність і можливості, допомогти з реформами, щоб стати повноцінною демократичною та процвітаючою країною…»

«Україна залишається центром стратегічного виклику, давайте називати це так — стратегічний виклик, який становить для нас Росія», — наголосив Боррель.

Він наголосив, що санкції для Росії «не повинні розглядатися як політика», а як інструмент, так само, як і угоди про асоціацію не повинні розглядатися проти когось.

«Якщо я не помиляюся, це був Теодор Рузвельт, який сказав, що ти говориш м’яко, коли у тебе є велика палиця. Якщо у тебе немає великої палиці, краще тобі говорити голосно. У ЄС немає такого батога. ЄС — не військовий. Ми маємо бути суворі з Росією, але водночас треба зрозуміти, що це ті, з ким ми повинні мати справу, ми маємо зберігати санкції, але водночас використовувати дипломатичні інструменти там, де необхідно провадити діалог», — зауважив високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

P.S.
У першу чергу цей спіч пана Борреля нехай візьмуть на замітку наші євроскептики, які стверджують, що Україна непотрібна ні ЄС, ні НАТО. У майбутньому і ЄС, і НАТО без могутньої і квітучої України просто не зможуть домінувати у світі.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *