Політика

Кощеєва смерть — у Пекіні

Глава Пентагону порозмірковував на тему: чому Росія так швидко наростила свій військово-промисловий комплекс? Назвав лише дві причини: оборонне виробництво на відміну від Заходу в руках держави і допомога від Пхеньяна і Тегерана. Не став згадувати Остін про гроші. Бо вони є і в Європі, і США, а виробництво зброї або пробуксовує, або просто стоїть. Отже за Остіном — основна причина — це державне адміністрування у сфері виробництва.

Спробую заперечити цей аргумент, на перевантажуючи цифрами. Тільки на основі знань історичних фактів і логіки.

В СРСР перед 2-ю Світовою війною і в 1941-1945 не те, що оборонна, а вся економіка була в руках державних адміністраторів. Вичавивши через Голодомор, репресії, грабунок власного населення, а також через реквізицію коштовностей з музеїв і церков максимально можливу кількість золота, СРСР збудував понад 10 000 промислових об’єктів, здебільшого оборонного виробництва. На початку зіткнення з Гітлером Сталін кратно переважав у бронетехніці, літаках, артилерії. І все це, вироблене з такою мукою і кров’ю, у перші кілька місяців війни було Вермахтом розтрощене. Москву втримали величезною кров’ю і лютими морозами.

А після оголошення Гітлером війни США (грудень 1941 року) Америка відкрила поставки в СРСР по ленд-лізу. Поставлялося все — від гумових прокладок і голови у танків до авіаційного керосину і консерв (дуже детально про це у дослідженнях історика Марка Солоніна). Без ленд-лізу ніяке репресивне адміністрування нічого не дало б.

Точно така ж картина зараз — без потужної підтримки Китаю Росія здулася б уже восени 2022 року. КНР не лише поставляє мікросхеми, целюлюзу, верстати, оборонні технології. Китай координує взаємодію з Пхеньяном і Тегераном і, схоже, з Туреччиною. Мені здається, що саме Сі Цзінь Пінь під час трьохгодинної закритої розмови з Путіним на Пекінській Олімпіаді дав непорушні гарантії підтримки російській авантюрі.

От де Кощеєва смерть — у Пекіні.

Державні урядовці США все більше стали це усвідомлювати: слід стати для України виробничим хабом і змусити Китай повністю припинити підтримувати авантюриста Путіна. Але, схоже, Остін іншої думки. Його ганебні дії по виведенню військ з Афганістану, його розхристана нелогічна модерація постачання зброї ЗСУ і нинішнє гальмування з виділенням засобів ППО — все це говорить, що Білому Домі слід шукати більш ефективного менеджера для свого оборонного відомства.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *