Політика

Лідерство на тлі ліліпутизації

Єдина наразі країна НАТО, яка офіційно дозволила використовувати будь-де проти росії свою військову техніку — це Нідерланди. Так, це не про ракети, бо власного виробництва Нідерланди не мають. У заяві міністра оборони йдеться насамперед про F-16 і NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) – системи протиповітряної оборони, розроблена у співпраці з Норвегією і компанією Raytheon.

Тут важлива зараз саме політична позиція країни, чий представник з 1 жовтня стане біля керма НАТО — Марк Рютте. А ще на сьогодні — це фактично єдина країна Європи, де праві помірні консерватори (не плутати з реакціонерами) користуються надзвичайно великою підтримкою населення. На фоні суцільної лівизни, яка домінує у Британії, Франції, Норвегії, Швеції…

Нідерланди і їхнє населення проявляють неабияку тверезість і рішучість в оцінці міжнародних подій. Чого тільки варте рішення про заборону продажу Китаю продукції нідерландської компанія ASML. Ця компанія є глобальним лідером у виробництві обладнання для літографії, зокрема, машин для екстремальної ультрафіолетової (EUV) літографії, яке використовується для створення найсучасніших мікросхем.

ASML постачає свої машини найбільшим виробникам мікросхем у світі, таким як TSMC, Intel, і Samsung, що робить Нідерланди важливою ланкою у глобальному ланцюзі постачання напівпровідників. Без технологій ASML, сучасні мікросхеми, такі як ті, що використовуються в смартфонах, комп’ютерах і інших високотехнологічних пристроях, не можуть бути створені.

На фоні лівацької політики ліліпутизації США у міжнародній політиці, вакуум лідерства на Заході обов’язково буде заповнений. Питання лише часу.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *