Політика

Любов і голод правлять світом…

Я завжди вважала, що Всесвіт, розклавши карти на столі, якими нам доводиться грати, головні козирі тримає в рукаві… Ще донедавна чарівна колишня губернаторка Южної Кароліни Ніккі Хейлі викликала у всемогутнього Трампа лише поблажливу насмішку, і коли він призначав її послом США в ООН, то зауважив: та нехай додасть там гламуру!

Хейлі народилась в родині індійських мігрантів, чиї батьки продовжували носити національний одяг. А гарненька та артистична дівчинка у шкільних виставах погоджувалась грати лише індійську принцесу Покахонтас, що викликало насмішки інших дітей. Але, як зазначає сама Хейлі в своїй біографії, саме тоді почався «парад маленьких хлопчиків, які танцювали навколо мене і робили бойовий клич американських індійців»…

Президент Дональд Трамп чомусь даремно не прислухався до крилатого вислову Хейлі ще у 2016 році, яка тоді була його противником: «Трамп — це все, що ми в дитячому садку вчимо наших дітей не робити!» У 13 років Ніккі приходила зі школи, йшла в магазин матері, сідала там за робочий стіл та вела бухгалтерію. Сьогодні її, талановиту фінансистку, у передвиборчій гонці підтримують такі відомі мільярдери, як брати Кохи. І зараз La Femme відстає від свого патрона всього на 4 відсотка!

В ООН та в Сенаті Ніккі Кейлі завжди займала чітку проукраїнську позицію: допомагати Україні — це допомагати собі! Якщо Україна отримає поразку, воювати доведеться нам! — не раз заявляла вона з високих трибун. Можливо, тому, що її чоловік військовий, і вона чудово розуміє, що може статися з ним в такому разі…

Між тим Байден, відчуваючи поразку, робить все можливе для нашої перемоги, і навіть створив новий мозковий центр із ряду фірм, які працюють в сфері інноваційних технологій, які вже почали розробку для України супердронів та іншої воєнної техніки. А візит іншого індійця Ріші Сунака, премʼєр-міністра Великої Британії, став справжнім новорічним подарунком не лише у вигляді кількох мільярдів фунтів, а й забезпеченням безпеки судноплавства та спільного виробництва ракет високої дальності, які дадуть нам змогу наносити удари у відповідь, та випуску якихось особливих дронів, які закриють небо над всією Україною.

З візитом побувала у нас і міністерка закордонних справ Японії, що свідчить про союзництво із дуже потужним гравцем. Щоправда, незважаючи на ожеледицю, ніхто навіть руки не подав, коли жінка виходила заледенілими сходами з вагону, а Кулеба навіть на вокзал не приїхав, щоб особисто зустріти колегу, але до нашого хамства вже звикли, і воно відгукнеться не одному Кулебі після перемоги.

Зате зустрічаючи міністра закордонних справ Франції, наш Дімочка нарешті зняв білі кросівки та одягнув чорні, і вирядився у рожеву сорочку з білим комірцем та чорною краваткою, що вочевидь викликало легку посмішку у його елегантного колеги. Імʼя Стефана Сежурне — топ тема в усіх французьких ЗМІ. І не тому, що це нібито вже колишній партнер нового премʼєр-міністра Франції Габрієля Атталя, з яким він ще недавно перебував у громадянському шлюбі. Любов і голод правлять світом, — сказав Шекспір…

Стефан Сежурне фактично перекреслив свою блискучу дипломатичну карʼєру у Брюсселі, де був не лише депутатом у Європейському парламенті, а й очолював там дуже впливову групу, маючи високі шанси на підвищення свого статусу під час майбутніх виборів. Але покинув усе, та прийняв пропозицію свого колишнього — зайняти пост міністра МЗС. Та ще й наступного дня після призначення поїхав на історичну батьківщину премʼєра, зробивши заяву: мій візит — це сигнал Україні та світу, що Франція підтримуватиме Україну стільки, скільки це буде потрібно!

І якщо досі французька преса висловлювала захоплення Сежурне з приводу його інтелекту та кошачої дипломатичної гнучкості, то сьогодні всі у захваті від сміливості міністра, який не побоявся продовжити поїздку під час повітряної тривоги, та спокійно провів перемовини і віддав шану полеглим українським бійцям, схиливши голову перед портретами на стіні Михайлівського собору. Та навіть, як Проня Прокопівна, прогулявся по засніженому Подолу, незважаючи на повторне тривале виття сирен повітряної тривоги. А ще потішив наполеонівське самолюбство українського президента таким же малим ростом…

І маємо також нового політичного гравця на Сході. У озброєному до зубів Тайвані переміг проамериканський кандидат, але після свого обрання у вступній промові сенсаційно заявив, що Тайвань має зближатися із Китаєм. Що обіцяє зниження напруженості та концентрацію фінансових зусиль США на Україні… Тому граємо далі, і нам не лишається нічого іншого, як виграти!

Людмила Семенюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *