Політика

Що знакового відбулося на Тайвані?

Всі вже начиталися-наслухалися українських експертів-тайванознавців? Я теж. І зараз би не клацав по клавіатурі, якби хоча б один з них проявив найменшу об’єктивність. У нас все використовується, як то прийнято у глибокій провінції, для того, щоб облити брудом конкурента у місцевому сільському театрі.

Що знакового відбулося на Тайвані?

План Китаю і Росії залякати жителів демократичного острова провалився. Війна проти України була погоджена Путіним в Пекіні і мала продемонструвати тайванцям, що буває з тими, хто не хоче коритися забаганкам більшого і сильнішого сусіда. Тайванці втретє обрали президентом лідера партії, що послідовно виступає за незалежність китайської республіки від комуністичного Китаю. Волання про “єдіний народ” тут теж не спрацювало.

Вибори на Тайвані відбулися в момент історичного вибору в цілому: народи і політики цих народів визначаються: вони за демократію і права людини, чи вони за автократію і диктатуру. Виборці в Аргентині, Польщі, в КРТ обрали демократію, ринкову економіку, права людини. Табір автократів “Пекін-Москва-Іран” все більше притягує до себе Туреччину, Азербайджан, королівство саудитів, Венесуелу, Ефіопію, Малі, Нігер…

Як то притаманно цинічним західним експертам – економістам вони до всього підходять з точки зору бухгалтера й спекулянта цінними паперами. Ці експерти залякують світ третьою світовою війною і в разі блокади Тайваня і Тайванської морської протоки, небаченими економічними збитками. Вплив цих експертів настільки потужний, що я гадаю – команда Байдена вчора дуже і дуже засмутилася, дізнавшись про перемогу демократів на Тайвані.

Вашингтону доведеться продовжувати боротьбу з трампістами за збільшення допомоги партнерам, що розділяють з ними декларовані ними ж цінності. Трампісти у цьому питанні навіть чесніші за демократів США: та давайте пошлемо на х@р всіх тих тайванців, ізраїльтян, українців, і НАТО в цілому, закриємося від Мексики стіною і так от уникнемо третьої світової війни.

Тепер багато чого залежатиме від настроїв у Пекіні. Урок Росії в Україні вони проходити вдруге не хочуть. Руїни на Тайвані – це не те до чого прагне Пекін. Скоріше за все комуністи будуть, як і Путін, чекати повернення Трампа до влади. А от тоді й почнуть блокаду. Або, якщо Трампа у Білому домі не буде, стануть прикручувати потихеньку мілітаристську й імперську риторику і спонукатимуть до цього Москву.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *