Політика

Маленький елемент американської політики

Зустріч Байдена з Зеленським стала, як і передбачалося, маленьким елементом американської політики. Після виходу з Афганістану США потрібно було продемонструвати , що вони залишаються впливовими у відстоюванні власних інтересів, інтересів союзників і демократії. Після м’яко кажучи суперечливої згоди на добудову «Норд Стрім-2» ( насправді для нас це повторення довоєнного Мюнхена), Байден і призначив заспокійливу зустріч із Зеленським.

США продемонстрували, що і надалі підтримуватимуть Україну. Це позитивний сигнал для нас. Принаймні обнадійливий та прогнозований.

США також не підтримали Зеленського, піддавши критиці корупційні процеси і спроби знищити антикорупційну систему. І мова не просто про боротьбу з корупцією, а про збереження демократичних процесів, які знищує влада «Слуг Народу». Загалом це теж позитивний тренд.

Америка підтримає власні фірми для входу на ринок України і Україну дешевими грішми для забезпечення цього входу зокрема в енергетиці. Це стане додатковим навантаженням на українських платників податків, зате збільшить нашу енергетичну незалежність. За все потрібно платити, і у нашому випадку краще американцям, ніж агресору.

Сподівання на підтримку США у протистоянні з Росією для нас важливі. Ця підтримка може стати вирішальною. Сподівання на впливи у внутрішній політиці марні. Процеси в Афганістані ще раз засвідчили, що жодні зовнішні впливи і підтримка ззовні тих чи інших політичних груп не гарантують цим групам політичного успіху. Спиратися потрібно лише на власний народ.

Микола Княжицький

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *