Політика

Меркель намагається проскочити між крапель

Оскільки 1 липня головування в Раді ЄС переходить до Німеччини, її канцлер Ангела Меркель дала інтерв’ю для шести європейських газет — The Guardian (Велика Британія), Süddeutsche Zeitung (Німеччина), Le Monde (Франція), La Vanguardia (Іспанія), La Stampa (Італія) і Polityka (Польща) — щоби поговорити про економічні реакції Європи на пандемію коронавірусу, її позицію в переговорах про Brexit і глобальні виклики, поставлені США, Росією і Китаєм.

Після рішення США вивести більшу частину свого військового контингенту з Німеччини і передислокувати його до Польщі та країн Балтії, Ангела Меркель вже навіть не приховує свого негативного і дещо ворожого ставлення до Сполучених Штатів Америки. Ба, більше того, Меркель озвучила неоднозначний меседж про те, що країнам Європи слід готуватися жити в нових умовах, в умовах без американського лідерства у світі.

«Решта світу вже не може сприймати, як належне, що США все ще прагнуть бути світовим лідером і ми повинні відповідно скоригувати свої пріоритети» — застерегла Ангела Меркель європейське керівництво.

«Ми виросли з усвідомленням того, що США завжди намагались бути світовою державою», — заявила канцлер Німеччини. — Але якщо США відмовляться від цієї ролі за своєю власною волею, нам доведеться фундаментально на це реагувати».

Що стосується Російської Федерації, то Меркель, за її власними словами, готова до врахування побажань Кремля у Лівії та Сирії.

«Є гарні причини продовжувати конструктивний діалог з Росією. У таких країнах, як Сирія і Лівія, державах, які знаходяться в безпосередній близькості від Європи, стратегічний вплив Росії величезний. Тому я буду продовжувати прагнути до співпраці», — пояснила вона.

А ось запитання від мого польського колеги: «У Східній Європі загроза, спричинена Росією, відчувається дуже сильно. Чи не є це недооцінкою Німеччини цієї загрози?»

— Ми визнаємо дезінформаційні кампанії, — відповіла Меркель, — розуміємо, що зброя гібридної війни, як її називають, є частиною російського арсеналу…

Тобто Меркель розуміє і визнає, але з Путіним хоче співпраці… Інтерв’ю загалом доволі розлоге, часто контраверсійне і суперечливе, з проросійськими сентиментами і разом з тим, дуже резонансне.

Але інтерв’ю — це слова. Якими будуть рішення і дії – покаже головування Німеччини в Раді ЄС і, власне, наше подальше життя…

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *