Політика

Митька-браконьєр і Фукуяма – про Росію

Звісно, офіційна пропаганда каже про 80 та ще + скількись там відсотків незаперечної, до сердешного трепету, підтримки Путіна населенням російської імперії.

Проте, на просторах великої Ерефії можна, хоч і з трудом, знайти приклади тверезомислія, які руйнують, як кажуть самі московити, напрочь твердження про підтримку їх маленького лідера (все зло на світі від маленьких людей — начебто казав Наполеон Буонапарте)…
 

Отже, журнал «Дальний Восток» № 4 за минулий рік, оповідання Боріса Місюка «Митька-браконьєр».
Далі — мовою оригіналу:

«… И тут Светка, вынырнув из кухни, голос вдруг подала:
— Вам Путин не нравится? А знаете, что народ, который не хочет кормить свою армию, будет кормить чужую…
— Чем кормить, блин? — мгновенно возбух Митька. — Американской и канадской пшеницей, китайским рисом и кукурузой, норвежской селедкой, да???

Любя страну, как мать свою родную,
Я вам по совести сказать могу:
Мы всю ее пропьем и разворуем,
Но ни за что не отдадим врагу! —

неожиданно продекламировал Борька. Приморский поэт это, Савелий Урих, ага».

… Лишається додати, що герої оповідання займаються традиційним російським заняттям – себто, пиячать, і ще лають Путіна, Обаму і… Порошенка.

Василь Чепурний

P.S.
Нещодавно читав Френсіса Фукуяму «Витоки Політики». Там є глава, присвячена Росії.
Цікаво, що проф. Фукуяма відразу відокремлює зруйнований монголами Київ і виносить його за дужки російських процесів, навіть дозволивши собі неакадемічну ремарку, що зі зруйнуванням Київа в 1252-му Росія втратила шанс європейської моделі розвитку.

 Так от, за спостереженням пана професора, Росія історично не звикла орієнтуватися на місцеві еліти. Більше того, місцеві еліти не хочуть, щоб на них лягала відповідальність, їх влаштовує передача відповідальності в центр і можливість красти у себе на місці (така форма – земство — була встановлена ще Іваном 3-м). Коли Іван 4-й (Грозний) впав у депресію, то майже на пять років у країні пропало управління і вони благали повернутися царя, який повернувся і знищив 90% тих, хто його благав…
Тому, говорячи про можливість розпаду РФ, потрібно зважати на той факт, що в РФ і за її кордонами це просто нікому не потрібно. За виключенням регіонів, де є місцеві еліти, як Татарстан, Чечня, можливо, Калінінград.
Станіслав Настенко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *