Політика

На кого працює Сара?

Бі-Бі-Сі знову вдається до провокативних запитань? Це що, такий новий «професійний» стиль Бі-Бі-Сі? Пригадую свій досвід роботи брюссельським кореспондентoм української служби Бі-Бі-Сі. То були 1995-2000 роки. Новинні повідомлення мали бути ретельно виверіними, і не просто «нейтральними», врівноваженими, а дуже «дистильованими». Використання таких слів, як «схоже», «імовірно», «можливо», «деякі експерти припускають» тощо, були недопистимі у репортажах.

Про оціночні судження самих журналістів взагалі мовчу. Те саме стосувалося не лише репортажів, але й інтерв’ю та інших жанрів журналістики, включно з оглядами і коментарями.

А що ми сьогодні бачимо?!
Журналіст Бі-Бі-Сі, беручи інтервю у посла України у Великобританії Вадима Пристайка, як пілот в негоду, разів чотири «заходив на посадку» і врешті-решт злегка зачепив ту поверхню, дo якої він так прагнув. Після цього «журналіст» радісно завершив інтерв’ю і почав аналізувати з експертами вже свою власну смислову конструкцію. Після цього українска служба «Радіо Свобода», «Українська правда» та інші медіа не правильно переклали слова Вадима Пристайка, а інші просто вирвали слова з контексту і понеслось… Як у тому анекдоті про невістку…

Два дні поспіль Вадим Пристайко намагався пояснити смисл сказаного. Але було вже пізно. Кухонні й диванні «експерти» почали волати про відкликання Вадима Пристайка з поста посла у Лондоні.

Тепер ось знову кореспондентка Бі-Бі-Сі Сара Рейнсфорд спробувала заманити у подібну «пастку» вже президента України Володимира Зеленського і запитала його, чи готовий Київ відмовитись від амбіцій стати частиною Альянсу НАТО. Однак у відповідь Сара піймала облизня.

«Я розумію, що ви хочете почути у відповідь, але це не «амбіція» України, — сказав Зеленський. — Ми втратили 15 тисяч людей з початку війни на Донбасi, тому це не амбіція. Це наше життя». Президент визнав, що шлях до членства в НАТО та ЄС може бути довгим, Зеленський зауважив, що для нього «… найважливішим на цьому шляху є не втратити країну. НАТО — це гарантія безпеки. Чи можемо ми обрати якийсь інший шлях? Для нас це гарантія не втратити свою незалежність», — підсумував Володимир Зеленський.

Коли кореспондентка Бі-Бі-Сі запитала президента про тиск з боку деяких європейських країн, які б також не хотіли бачити Україну в НАТО, Володимир Зеленський відповів: «Ми не можемо заплющити очі та сказати, що це лише Росія не хоче нас там бачити».

Президент також відкинув ідею національного референдуму щодо членства в НАТО, оскільки, за його словами, бажання країни стати членом альянсу вже записано в Конституції.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *