Політика

Не до «референдумів» тепер…

Народні «референдуми» на окупованих територіях України відміняються! Їхніх організаторів відкликано в Pосію… Кремль відкладає на невизначений термін народні «референдуми» про анексію окупованих територій України після того, як російська армія в Харківській області зазнала найбільшої поразки з початку війни. Спочатку намічені на травень, потім перенесені на вересень, потім ще раз відкладені на листопад «референдуми» відміняються.

Причина — фіаско російської армії, яка втратила 3000 квадратних кілометрів та за кілька днів залишила територію, яку з тисячами жертв захоплювала протягом шести місяців. Слідом за Балаклією російські війська були вибиті з Куп’янська та Ізюма, де знаходилися окупаційна адміністрація та штаб угруповання, яке наступало на Донбас з півночі. Згідно з картою Міноборони РФ, продемонстрованою на недільному брифінгу, російські окупаційні сили також залишили Вовчанськ, Козачу Лопань та інші прикордонні населені пункти.

Політтехнологам, спрямованим до Харківської та Запорізької областей для підготовки голосування, надійшов «наказ їхати додому», каже джерело. Однак у Херсонській області вони поки що залишаються.

«Це повний крах, — оцінює відступ і втечу російських військ з території між Куп’янськом та Ізюмом Філліпс О’Брайєн, професор стратегічних досліджень Університету Сент Ендрюс у Шотландії. — Для битви за Донбас там, ймовірно, було розміщено більше військ, ніж деінде, і тепер вони, схоже, нічого не можуть там утримати».

Як повідомляє Інститут вивчення війни (ISW), за п’ять днів ЗСУ звільнили більше територій, ніж російські війська захопили з квітня. У деяких місцях українські військові прорвали позиції РФ на глибину до 70 км. Раніше секретар генради «Єдиної Росії» перший віце-спікер Ради Федерації Андрій Турчак заявив, що «правильно і символічно» провести референдуми в День народної єдності — 4 листопада. Джерела в АП повідомили, що Путін почав втрачати терпіння і нова дата була озвучена як крайній термін.

Тепер же російська влада не знає, коли зможе повернутися до обговорення конкретних дат можливого голосування, — це залежить від того, як розвиватиметься контрнаступ України.

Україну вже не влаштує ні повернення Криму з Донбасом, ні репарації за вторгнення, заявив секретар Ради національної безпеки Олексій Данилов. «Київ разом із західними союзниками добиватиметься повної капітуляції та демілітаризації Росії», — сказав він.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *