Політика

Не заколисуймося Томосами…

Батурин.
Обиватель років 45-ти тепло привітався біля крамниці з місцевим московським попом, вдягнутим «по ґраждані»…

— Хто це? — питаю обивателя.
— Це наш батюшка! Я їх обох знаю, — продовжує з ентузіазмом, — отця Олександра і отця Олега.

Гмм…
Але в Батурині є ще й третій. Отець Роман. Настоятель чималенького Покровського храму УПЦ КП у центрі Батурина. Його він НЕ МОЖЕ не знати. Але професійно ігнорує.

— БІДИ наробили ваші московські попи, особливо на війні, на Сході, — кажу йому впрост, ігноруючи його благосну посмішку. (Вже видно, що це не дуже церковний, але грамотно «прокачаний» тип).

Відповідь була приголомшуючою:
— А це вони ВАМ біди наробили?

На мить розгубився.
Бо чоловік ВІДСУНУВ кілька перевірених прийомів — вони, мовляв, «не московські, а українські попи», або «не всі московські погані, а є такі, шо помагають на фронт». Зрештою є ж і народна політологія – «та на Донбасі воюють за олігархів».

Ні!
Чоловічок вдарив несподівано медведчуківським.
Мовляв: «А тєбє-то што до етой війни? Ані тібє шо-то плохоє сдєлалі? Вот канкрєтно тібє?»

Уявляєте, ЯК московська церковна агентура працює з людьми? У тому маленькому містечку Батурині? Два їхні попи й бездоганно «прокачаний» місцевий піпл.

З одного боку — ЄДІНСТВО НАРОДОВ.
Єдіная Русь. Де всім болять болі братьєв-славян від Чопа до Хабаровська. А з другого — байдуже до 10.000 убитих на Донбасі й кількох мільйонів біженців.
— А це вони ВАМ біди наробили? Ніби ж Ви живий і не біженець.

По відповідь не лізуть у кишеню. Не говорять банальностей. Готові до запитань руба — про лояльність. Знають, ДОБРЕ ЗНАЮТЬ убивчу роль московського попівства у цій війні. Але не міняючи виразу обличчя спитають:
— А це вони ВАМ біди наробили?

P.S.
Загалом Батурин патріотичне місто й ставлення до московської церкви таки змінилося. Але не заколисуймо себе майбутніми Томосами — після того НІКУДИ не дінеться ця розгалужена, грамотна й винятково розумна агентура. А кожен день її діяльності в Україні — величезні втрати для національної безпеки.

Ростислав Мартинюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *