Політика

Нестор-комітетчик при свободі слова

В Україні чомусь свобода слова майже виключно сприймається як свобода критикувати владу. І ніби то чим більше владу критикують, тим більше в нас стає свободи слова.

Тому, є така думка, що Нестор Шуфрич буде ефективно очолювати Комітет з питань свободи слова, бо він якраз і критикуватиме владу, і ніби-то стоятиме на захисті опозиційних медіа.

Однак свобода слова не є механічною критикою влади. Справжня свобода передбачає відповідальність за те, що і як ти говориш, а також правдивість сказаного, незалежно від того, чи хтось критикує владу, чи її підтримує. Тому ті українські телеканали, які цілеспрямовано ведуть редакційну політику в інтересах певних груп політиків або ж інших держав, до свободи слова мають дуже опосередковане відношення. Насправді те, що вони роблять називається іншим словом – пропаганда.

І Комітет з питань свободи слова має з пропагандою боротися, а не її захищати. Незалежно від того, чи ця пропаганда використовується на користь влади, чи для її критики.

А якщо це правило проігнорувати, то в нас цілком може скластися, коли рупором свободи слова в Україні буде Страна.юа, Ньюсван, ЗІК і т.д., а її обличчям — Нестор Шуфрич. Лише тому, що в опозиції.

Денис Рибачок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *