Політика

Невесeла історія із Вашингтону

США на порозі внутріполітичної кризи? Це саме те, що потрібно Москві! І все виглядає, що до того саме йде. Спікер Палати представників Конгресу США республіканець Майк Джонсон відчув перемогу над президентом США Джо Байденом. Він вийшов із Білого дому, де провів переговори з першою особою Сполучених Штатів, з високо піднятою головою.

У Джо Байдена не знайшлось таких аргументів, аби переконати спікера Майка Джонсона винести на ухвалення законопроект про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню.

Спочатку облаштування американсько-мексиканського кордону, фінансування федерального уряду США, а вже потім інші питання, такі як допомога Україні, Ізраїлю і Тайваню — з такими результатами завершилась ця зустріч у Білому домі спікера Палати представників США республіканця Майка Джонсона з президентом США Джо Байденом.

По завершенні переговорів Майк Джонсон зробив невеличку заяву для ЗМІ, у якій коротко згадав і про розгляд законопроєкту стосовно додаткового фінансування України, Ізраїлю і Тайваню. «Я чітко заявив президенту й решті присутніх, що Палата представників активно вивчає всі можливі варіанти. І ми візьмемось за це питання своєчасно. Але, знову-таки, перший пріоритет для нашої країни – кордон і його захищеність», – сказав він.

Таким чином Майк Джонсон вирішив продеменструвати світу, хто у США справжній господар в домі. Але чи дійсно перемога Майка Джонса буде тривалою? Стало відомо, що республіканці та демократи готові підписати петицію про усунення Джонсона від процедури голосування в Конгресі, яка дозволяє 218 членам парламенту обійти спікера та винести законопроект щодо України на голосування без його участі, або так щоб Джонсон не зміг його відкласти, чи заблокувати.

Про це повідомило видання “The Wall Street Journal”. Разом з тим новий законопроект зазнав суттєвих змін і передбачає виділення Україні вже не 62 мільярди доларів, як про це говорилось раніше у проекті, прийнятому Сенатом цього місяця, а близько 47 мільярдів. Автори нового проекту виключили з документу 7,8 мільярда, виділених на допомогу Києву з державного бюджету.

Відтак голосування щодо України стає найбільш значущим для інтересів США та оборони Європи з часів ухвалення рішення про розміщення ядерних ракет середньої дальності у 1980-х роках, зазначають журналісти видання “The Wall Street Journal”.

P.S.
Новий, “компромісний” законопроект також виключає виділення мільярдних кредитів і грантів Україні, Ізраїлю та тихоокеанським партнерам на закупівлю американського військового обладнання. Тобто, на ці можливі 47 млрд доларів Україна зможе купувати зброю, але не в Америці і не американську. Отака не дуже весeла історія із Вашингтону.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *