Політика Спорт

Олімпійські паралелі

Будь-який тоталітарний режим – це фанатизм і безкомпромісність на публіку і безмірний цинізм вождів у кулуарах. Як же пінилися на броньовиках леніни-троцькі, розпалюючи класову ненависть до буржуазії і дворянства. Нацьковували натовп, як пса “на білу кістку” і ставили на командні пости в Червоній Армії дворян Тухачевського, Гіттіса, Свєчіна…

Теж саме було і в третьому рейху. Дякуючи мемуарам Альберта Шпеера, до нас дійшов знаменитий вислів Генріха Герінга, засновника гестапо: “У своєму міністерстві я вирішую, хто єврей, а хто ні”.

Але найбільш показово цинічно діяв Йозеф Гебельс, який заплював всі мікрофони й трибуни, проклинаючи юдеїв. Щоб використати спортивну славу і виманити із США знамениту фехтувальницю – єврейку Хелену Майєр на батьківщину, він не тільки обіцяв їй сприяння у вивезенні її родичів з рейху. На період проведення Олімпіади у Берліні за наказом Йозефа Гебельса Гелені було тимчасово надано статус “почесної арійки”, а також було заборонено згадувати в нацистській пресі про її єврейське походження.

На Олімпіаді 1936 року Хелена завоювала срібну медаль. Під час змагань вона носила спортивну форму зі свастикою, а на церемонії нагородження підняла руку в нацистському вітанні (що викликало критику у світовій пресі, зокрема Томаса Манна), але це не допомогло їй визволити родичів, через її велику популярність їй одній дозволили повернутися до США.

Спецслужби Ізраїлю попередили організаторів сьогоднішньої Олімпіади у Франції про дуже великий рівень терористичних загроз. Як гадаєте, чи всі помітять за лаштунками тероризму голомозий рудий баняк миротворця з Москви?

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *