Політика

Пандемія і фейкова завія

На дискусійному майданчику Укрінформу нещодавно відбулась онлайн-пресконференція: «Україна, світ та інформаційні виклики пандемії: причини появи панічних настроїв», де експерти зійшлися на думці, що Росія та Китай намагаються використати пандемію для досягнення геополітичних цілей.

Перед мікрофоном були: Євген Магда — директор Інституту світової політики та доцент НТУУ КПІ імені Ігоря Сікорського, Юрій Кочевенко — директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді, Макар Таран — директор Української асоціації американістики, доцент КНУ імені Тараса Шевченка та Дмитро Теперик — директор Міжнародного центру оборони та безпеки, керівник програми «Стійка Україна».

– Для низки геополітичних акторів пандемія COVID-19 створила придатне підґрунтя, аби використовувати її у власних інтересах. В умовах світової кризи Європейський союз і НАТО спостерігають активність Росії та Китаю, але це скорше ситуативний альянс, а не усвідомлена змова двох великих за розміром та потенціалом держав — переконаний Євген Магда. — Влада Росії та Китаю не залежать від результатів регулярних демократичних виборів, — переконує експерт, — ці країни намагаються використати кризу, усвідомлюючи, що вона є не тільки проблемою, а й несе можливості для використання її задля власних цілей.

Думку пана Магди поділяє Юрій Кочевенко:
— для Російської Федерації пандемія — це шанс суттєво поширити свій вплив у світі та досягти, як локальних, так і глобальних переваг. Хоч Росія прагне всіляко приховати та зменшити масштаби власного лиха, в умовах сучасних медіа-технологій їй це не вдається. За офіційними даними, станом на 5 травня 145 тисяч росіян інфіковані, з них померло 1356 людей, якщо порівнювати з Францією та Великобританією – це у 18 разів менше, хоча систему охорони здоров’я названих країн з російською годі й порівнювати. Зокрема, в Москві, за спостереженням в соціальних мережах, свідченнями очевидців, людям навмисно діагностують пневмонію, в результаті чого вони помирають, не потрапляючи до статистики хворих. За оцінками незалежних експертів та порівняльних аналізів, вже на середину квітня в Росії було 400 тисяч інфікованих, та це не дивно, враховуючи величезний кордон з Китаєм…

– Російські медіа не використовують слово «карантин», називаючи його «оплачувані вихідні». Спостерігається посилення пропаганди, репресій, корупції. Виділення трьох мільярдів ста мільйонів рублів на боротьбу з вірусом було спрямовано на міністерство оборони, Росгвардію, ФСБ, а решта — на адміністрацію президента. Міністерство здоров’я в цьому переліку відсутнє, що є ще одним характерним прикладом внутрішньої корупційної політики, — додає Юрій Кочевенко.

– Європейська служба зовнішніх справ у своєму звіті повідомила: аби максимально використати кризу, що виникла шляхом формування недовіри суспільства до державних інститутів влади, прокремлівські ЗМІ почали великомасштабну дезінформаційну кампанію, метою якої є поглиблення кризи, щоб в таких умовах ефективніше маніпулювати суспільною свідомістю. Звідси — суттєве поширення фейків, аби сіяти страх, непорозуміння, паніку. В екстремальних умовах, перебуваючи в обмеженому просторі, ми стаємо чутливішими до сприйняття інформації – погоджується Євген Магда.

– Прикладом розповсюдження фейків є публікації фото жахливих умов російських лікарень, що видаються за українські, на жаль, багато наших громадян підхопили таку хвилю фейків, розповсюджуючи їх на своїх сторінках у соцмережі. Інший приклад — чутки про шкоду 5G для здоров’я людини, що існує вже кілька років, прихильники теорій змов вважають, що 5G викликає рак, але з початком епідемії свою увагу вони перемкнули на коронавірус. Хвилі розголосу набула інформаційна кампанія проти Фінляндії: начебто фіни намагались вийти з Євросоюзу і глибше інтегруватися в стосунки з Росією, про це свідчать заяви деяких фінських «експертів». Поширюються фейки про американські та китайські біологічні лабораторії «природа настільки очищається, що з’являються американські біологічні лабораторії» — жартує пан Магда.

– В глобальному світі інформаційні кулі та снаряди можуть завдавати більших руйнувань, ніж кулі звичайні. Ми маємо об’єднувати зусилля аби спростовувати брехню та маніпуляції Кремля, – каже Юрій Кочевенко.

– Російські пропагандистські медіа працюють практично по всій території Європи, за винятком України та Естонії. В нинішніх умовах, в час коли вороги багато зусиль приділяють розхитуванню панічних настроїв, люди мають обирати найбільш безпечну і чисту інформацію, — застерігає Макар Таран. – Усі китайські медіа – державні. CGTN – китайське глобальне телебачення. Новини висвітлюють історію, пісні, китайську мрію, допомога людей один одному, така собі культивація позитивних соціальних контактів. У випусках практично завжди цитується президент Сі Цзіньпін, часто висвітлюється допомога Китаю іншим країнам, з метою мобілізації суспільної єдності. Контраст – американські ЗМІ. CNN та CNBC – висвітлюють багато шокового матеріалу, де йдеться про страх та небезпеку. Подають цитати Трампа, що категорично відрізняються подачею від подачі китайського телебачення. Західні ЗМІ критичні настільки, що подекуди складається враження, буцім нема соціального оптимізму…

– Для України в цій ситуації постане серйозне питання: як використати потенціал відносин з Китаєм разом з тим не дратуючи США? Ми маємо знайти свою модель, яка б з одного боку давала нам можливості одержувати з Китаю те, що нам потрібно, та бути в одному безпековому і цілісному пакеті зі США. Якщо вам надають допомогу – її треба брати, а які цілі переслідує країна надаючи цю допомогу — це вже питання, яке мають інтерпретувати політичні еліти. Наше завдання допомагати їм або з ними сперечатися, – розмірковує Макар Таран. — Економіка і система допомоги — це важливий елемент експорту іміджу країни, так було завжди, якщо країна хоче стати наддержавою – повинна надавати багато допомоги. Приклад – США.

– На рівні Євросоюзу помічено посилення ворожих впливів з боку Росії, і зовсім недавно озвучено доповідь по зростанню впливу Китаю. Йдеться про те, що китайські дипломати впливали на пом’якшення формулювання цієї доповіді, в порівнянні з доповіддю, яка описувала дії Росії, про китайський вплив використовувалися пом’якшені, обтічні формулювання. В Європі група країн, експертів, стурбовані посиленим впливом Китаю. Це пов’язано не тільки з технологіями 5G, а й з іншими проектами, в які Китай в країнах східної, центральної Європи, на Балканах інвестує великі гроші, однак з тими грошима йде багато корупції, методів здійснення впливу на уряди тих країн. На рівні Євросоюзу помічаємо тенденцію займатися однією великою проблемою покроково. Наростальний вплив Китаю може відвернути увагу і затьмарити ті небезпеки, які досі йшли з боку Росії. Треба розуміти, що це один з головних меседжів, який можна винести з цієї кризи. Вірусна пандемія не змінила геополітику в Європі. Зовнішньополітичні амбіції Росії нікуди не поділися і не було скасовано жодного військового навчання в нашому регіоні, вони до сих пір відбуваються. У будь-якому випадку ця криза загострить геополітичну ситуацію з точки зору безпеки Євросоюзу, — розповідає Дмитро Теперик і звертає увагу на помітне поширення російської пропаганди в Естонії. Зростає кількість ворожих наративів в інформаційному просторі не тільки в Естонії, а й інших країн Балтії. Росія використала 9 травня, щоб знову культивувати тему «побєдобєсія». Головний лейтмотив кремлівської пропаганди проти країн Балтії полягає в тому, що карантин і ті економічні заходи, які країни ввели, зруйнують економіку, і Європа їм не допоможе, доведеться просити її у Росії…

– Не залежно від того на скільки панічними і страхітливими є повідомлення, це не звільняє нас від необхідності піклуватися про себе, дотримуючись правил гігієни та соціальної дистанції. Масштаб пандемії і викликів, які вона несе за собою за охопленням соціальних змін можна порівняти зі Світовою війною, — підсумовує Євген Магда. — На скільки б резонансними та сенсаційними не виглядали новини, варто розуміти, що головні зміни можуть відбутися з вами у реальному, а не віртуальному житті. Тому мусимо навіть в цих часом екстремальних умовах витрачати час на те, щоб перевіряти інформацію та не піддаватися паніці. Паніка для країни, яка перебуває в стані гібридної війни з Росією, є смертельно небезпечною.

Юлія Топчій,
студентка Інституту журналістики
Київського університету імені Бориса Грінченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *