Політика

Пекін приймає нового мокшанського царя?

Ніколай Патрушев завершив дводенний візит до Китаю… На тлі усіх міжнародних подій переважна більшість ЗМІ описує і транслює інформацію з похоронної церемонії Коpовеви Елізабет ІІ. Я не рояліст і мені не цікаво «жувати» цю тему. Якраз більше цікавить і насторожує дводенний візит секретаря Ради безпеки і оборони РФ Ніколая Патрушева до Китаю. Там він зустрівся з членом Політбюро ЦК КПК і секретарем Центрального політико-правового комітету КНР Го Шенкунем, Головою комісії у закордонних справах Комуністичної партії КНР Яном Цзечі і Міністром безпеки Китаю Чэнь Веньціном.

На мою скромну думку, для секретаря Радбезу РФ це дуже високий рівень зустрічей. Можливо Пекін вбачає у Патрушеві правонаступника і заміну Володимиру Путіну?
З чим це пов’язано?

У пошуках бодай якихось друзів по усіх континентах світу кремль зрозумів, що на Туреччину сподіватись марно. Туреччина відмовилась допомагати Москві у військово-технічній сфері, у сфері торгівлі і туризму Анкара також відмовилась обслуговувати російські платіжні картки «Мир», а тепер ще й відмовила навчати російських льотчиків цивільної авіації. Тож Кремль вирішив зробити основну ставку на Китай. В атаку пішов старий і досвідчений кагебіст Ніколай Патрушев.

Зустрічі відбулись не в Пекіні, а в місті Фучжоу віддаленої провінції Фуцзянь. Усі зустрічі мали закритий формат. Про ці зустрічі державне китайське інформаційне агентаство Сіньхуа пише небагато. Зате «бісер» розсипають російські ЗМІ, хоча російських журналістів у пулі Патрушева не було.

За словами агетства Сіньхуа член Політбюро ЦК КПК Го Шенкунь дав високу оцінку зустрічам. Він наголосив, що «політична взаємодовіра між двома країнами продовжує поглиблюватися, взаємовигідна співпраця дає плідні результати, а дружба з покоління в покоління глибоко вкорінюється в серцях людей». Під час цих переговорів основна увага присвячувалася поглибленню співробітництва між китайськими і російськими правоохоронними органами та органами безпеки, а також у сфері обміну розвідувальною інформацією. Співрозмовники домовилися продовжити військову співпрацю, включаючи спільні військові навчання та спільне патрулювання (*патрулювання як створення та відпрацювання «коридорів» для торговельного трафіку в потенційній акваторії тайванського конфлікту для захисту морських перевезень).

Патрушев висловив готовність російської сторони і далі активізувати обміни на всіх рівнях з китайською стороною для створення міцного середовища безпеки для безперебійного розвитку співпраці між двома країнами в різних сферах.

Сигнали тривожні.
Тривожні не лише для України, але і для цілого світу, включаючи США та інші країни НАТО.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *