Політика

Переляканий Гаагою

Путін не поїде до Туреччини на на церемоною відкриття АЕС, якa збудована за допомогою «Росатома». Причина полягає у ордері на його арешт МКС Гааги. Я ще раніше озвучив питання-дилему: ризикне Володимир Путін приїхати в Туреччину на церемонію урочистого завантаження ядерного палива на АЕС «Аккую»? Так от — не приїде.

Путін вирішив побути «присутнім» на урочистостях за допомогою телезв`язку, на відстані. Пов`язане таке рішення в першу чергу з ордером на арешт російського лідера, оголошеного Міжнародним кримінальним судом в Гаазі. Ще наприкінці березня Ердоган запросив Путіна особисто відвідати Туреччину. «Можливо, 27 квітня пан Путін теж приїде», — говорив він про запуск АЕС телеканалу Haber.

Про підготовку візиту Путіна повідомило і турецьке видання Dik Gazete. За його даними, планувалося, що Путін разом з Ердоганом відвідають провінції, що постраждали від землетрусу, і обговорять російсько-турецьке партнерство в різних сферах. Але в Москві поспішили заявити, що рішення про поїздку Путіна до Туреччини поки що не ухвалене.

У середині березня Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за підозрою у військових злочинах в Україні. Зокрема, його та дитячого омбудсмена Марію Львову-Бєлову підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

За ордером МКС Путіна можуть заарештувати в одній із 123 країн, які ратифікували Римський статут, на основі якого працює суд. І хоча Туреччина не ратифікувала цей документ та не визнає юрисдикцію суду в Гаазі, однак Володимир Путін боїться ризикувати.

У Кремлі називали АЕС «Аккую» у Туреччині важливим проектом для двосторонніх відносин. 27 квітня компанія «Аккую Нуклеар» має завезти на майданчик спорудження АЕС ядерне паливо та помістити його у сховище. З цього моменту станція стане ядерним об’єктом, а Туреччина країною з атомною енергетикою.

АЕС «Аккую» будує «Росатом» на південному узбережжі Туреччини, в провінції Мерсін. Проект передбачає спорудження чотирьох енергоблоків. Потужність кожного енергоблоку становитиме 1200 МВт, а перший з них буде запущено вже у 2023 році. Термін її експлуатації становитиме 60 років із можливістю продовження ще на 20 років.

Ростислав Демчук

P.S.
Все менше залишилося поваги до Туреччини, і зокрема до Ердогана. Нам запудрили мізки бейрактарами і підтримкою, на словах, проти росії. Навіть турецька підтримка Азербайджану — виглядає як дешевий піар і фейк узгоджений з пуйлом.

Микола Марущак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *