Політика

Подвійне дно Ердогана

Щоб зрозуміти дії політика треба знати історію його культури. Бо не виникають значні явища на порожньому місці. Так як Гітлера неможливо зрозуміти без принизливого Веймарського миру, так і Ердогана неможливо зрозуміти без Мустафи Кемаля, що знаний більше як Ататюрк. Отже, за книжкою «Ататюрк: біографія мислителя» турецького дослідника М.Шокрю Ґаніоглу, який обачно живе за межами Туреччини, в основі поглядів Ердогана — кемалізм, який є неприкритою теорією турецького расизму.

Мустафа Кемаль трактував історію турецького народу не багато й не мало, а від онука Ноя, який мав ім’я Тюрк і був предком турецької нації. І звісно, турецька революція була найвеличнішою в історії навіть не Туреччини, а всього людства… Отак!

1925 року під приводом курдського повстання він розгромив опозицію, повбивав провідних опозиціонерів, а решту посадив у тюрми. 1927-го у своїй промові, що тривала 36 з половиною годин (Фіделю Кастро було в кого вчитися!) звинуватив у всіх бідах навіть генералів – героїв боротьби за незалежність і його партія стала єдиною. 1930 року пробував створити псевдоопозиційну партію, як комуністи в Росії створювали ЛДПР, але масова підтримка цієї партії злякала Мустафу і партія була розпущена.

Турецькі підручники періоду Мустафи Кемаля твердили: колискою цивілізації людства є Центральна Азія – прабатьківщина турків, вони ж заснували Шумерську та Хетську імперії, а одягалися уже у 12 000 році до нашої ери. Турок, за версією Кемаля, походив « з раси, яка дала людям вогонь, хліб, одяг, знаряддя праці та одомашнення тварин». Індоєвропейські та семітські мови – також походили від турків, як і греки… Тобто турецька мова – праматір всіх мов. Він сам визначив турецьку націю, як «найвеличнішу, найдавнішу, найчистішу». Расизм чистого вигляду. Я думаю: мадяр Орбан не у Кемаля вчився?

Своє ім’я Мустафа він вирішив не вживати, бо воно… не достатньо турецьке. Він змусив турків носити капелюх замість традиційної фески, ба, більше – кількох противників капелюха було страчено. Ще за життя розіслав свої портрети та погруддя в усі державні установи і 1934 року Великі Національні збори, у яких, нагадаю, давно вже не було опозиції, проголосили його «Ататюрком» — батьком нації. Коли культ Джугашвілі (Сталіна) став утверджуватися?! 1924 року вийшли марки з його портретом, 1927 року – банкноти з його зображенням. А всі речі, яких він торкався, місця, які відвідав, набули статусу священних. Ну, точно як у Лєніна-Сталіна!

У сучасних військових училищах Туреччини, пише М.Шокрю Ґаніоглу, викладаються обов’язкові курси з «Системи мислення Ататюрка», всі випускники університетів зобов’язані скласти іспит з історії турецької революції та принципів Ататюрка. Президент і депутати парламенту присягу приймають на вірність принципам і реформам Ататюрка. Стаття конституції, як колись в СРСР 6 стаття про керівну роль КПСС, проголошує націоналізм Ататюрка одним із догматів республіки.

Тому, якщо хтось досі дивується Ердогану, який торгує і з Україною, і з Росією – облиште! Не дивуйтесь Туреччині, яка є членом НАТО, проте вогнем дихає на іншого члена НАТО — Грецію? Якщо хтось дивується, чому Європа досі не визнає Туреччину членом європейської спільноти – не дивуйтеся! Просто читайте розумні книжки!

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *